Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινήσεις εκτόνωσης αντιδράσεων από την ταξική, ρατσιστική βία

Από πρόσφατες λαϊκές διαμαρτυρίες
Από πρόσφατες λαϊκές διαμαρτυρίες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη ατιμωρησία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε χτες να επανεξετάσει (σε ομοσπονδιακό επίπεδο) την υπόθεση δολοφονίας του άοπλου, άστεγου Αφροαμερικανού Ντόντρε Χάμιλτον σε πάρκο, τον περασμένο Απρίλη, από λευκό αστυνομικό στο Μιλγουόκι.

Η απόφαση του υπουργείου ανακοινώθηκε μετά την νέα προκλητική απόφαση περιφερειακού εισαγγελέα Τζον Τσίσολμ του Μιλγουόκι να μην απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του λευκού αστυνομικού Κρίστοφερ Μάνεϊ για τον άδικο φόνο του Ντόντρε Χάμιλτον, επειδή τάχα ο δράστης βρισκόταν σε «άμυνα». Η οικογένεια του θύματος είπε ότι ο Χάμιλτον έπασχε από σχιζοφρένεια και πρόσφατα είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, με κεντρικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης στους Αφροαμερικανούς που πέφτουν θύματα της αστυνομικής βίας, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) χαιρέτισε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τους χιλιάδες εργαζομένους που συμμετείχαν στις πορείες του προηγούμενου διαστήματος στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στην Ουάσιγκτον, στη Ν. Υόρκη, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και σε δεκάδες άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΣΟ επισημαίνει: «Οι δολοφονίες στο Φέργκιουσον και σε άλλες πόλεις, καθώς και η απαλλαγή των ενόχων, έχουν φέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Οι θηριωδίες που έγιναν από μέλη της αστυνομίας των ΗΠΑ αντανακλά τη βαθιά ριζωμένη φυλετική και ταξική αδικία στη χώρα. Η αδικία αυτή παίρνει πιο άγριες μορφές εναντίον Αφροαμερικανών και άλλων εγχρώμων κοινοτήτων. Ωστόσο, η εργατική τάξη και τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού εν συνόλω πέφτουν συχνά θύματα της αστυνομικής βίας. Η ΠΣΟ καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις και τακτικές της αστυνομίας, που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το διεθνές αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα μαχόταν πάντα κατά των ρατσιστικών και θρησκευτικών διακρίσεων, κατά των διακρίσεων του φύλου και κάθε άλλης μορφής διαχωρισμού ανάμεσα στους εργαζομένους. Ολοι οι εργαζόμενοι είναι ταξικά αδέρφια. Ανεξάρτητα από τη φυλή τους, τη θρησκεία ή το φύλο τους, οι εργάτες πρέπει να ενωθούν και να παλέψουν για ό,τι δικαιωματικά τούς ανήκει. Δε θα ανεχτούμε την κρατική βία ενάντια στην εργατική τάξη, ενάντια στα πιο καταπιεσμένα και ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ