Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα καπιταλιστική ένωση

Ενισχύεται και η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, μέσω της Οργάνωσης Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Ενα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης της λεγόμενης Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, έγινε χτες με συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα. Στην Ενωση αυτή, που είναι μετεξέλιξη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (συγκροτήθηκε το 1991 μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ) και της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (το 2000, που στη συνέχεια συνοδεύτηκε με συμφωνίες τελωνειακής ένωσης και οικονομικού χώρου). Σήμερα, στη διαμορφωμένη Ενωση, που ξεκινάει από 1/1/15 συμμετέχουν, εκτός από τις ιδρυτικές χώρες Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν και οι Αρμενία και Κιργιστάν που θα ενταχθεί πλήρως από την 1 Μάη 2015, ενώ προς ένταξη είναι και το Τατζικιστάν. Οπως διακηρύχτηκε χθες, στόχος είναι πέρα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και ο συντονισμός των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, η εναρμόνιση της βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής και στο ζήτημα της αγοράς εργασίας και στα μεταφορικά δίκτυα.

Οπως υπογράμμισε ο οικοδεσπότης της Συνόδου Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ενωση θα έχει συνδυασμένη δυνητική παραγωγή αγαθών ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια αγορά 170 εκατομμυρίων κατοίκων. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία είχε ενθαρρύνει την προηγούμενη αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας του Β. Γιανουκόβιτς να ενταχθεί η χώρα στην Ενωση αυτή, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε μετά την ανατροπή της το φετινό Φλεβάρη, από την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ που στήριξαν τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Μετά τα γεγονότα που προέκυψαν η Ρωσία ενσωμάτωσε την χερσόνησο της Κριμαίας που θα περιληφθεί έτσι στην Ενωση.

Χτες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ενωσης υπέγραψαν 20 συμφωνίες που περιλαμβάνουν την συμφωνία σύνδεσης του Κιργιστάν και τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης. Σύμφωνα με αυτές, η νέα Ενωση θα λειτουργεί με βάση τις νόρμες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εξασφαλίζει ελευθερία κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, εργαζομένων και υπηρεσιών. Επίσης, υπογράφτηκαν οι βασικές αρχές για τη διακίνηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ειδών και επίσης μια λίστα από υπηρεσίες που θα καλύπτουν την κοινή αγορά.

Διεύρυνση στρατιωτικής συνεργασίας

Επίσης χτες στη Μόσχα συνεδρίασαν οι ηγέτες της λεγόμενης Οργάνωσης Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας - Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν και Τατζικιστάν - που αποτελεί στρατιωτική συμμαχία. Από τη Σύνοδο αυτή προέκυψαν 19 αποφάσεις και 2 πρωτόκολλα συνεργασίας, που αφορούν τον «κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην Κεντρική Ασία, περιλαμβανομένου και του Αφγανιστάν», ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη «να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία», να επιτευχθεί «ειρηνευτική συμφωνία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Επίσης, αποφάσισαν να συγκροτηθεί δύναμη ταχείας αντίδρασης για την εκπλήρωση των σκοπών της Συμφωνίας και την αντιμετώπιση απειλών (κάτι αντίστοιχο με τις δομές του ΝΑΤΟ, δηλαδή). Ταυτόχρονα, χαράχτηκε και η λεγόμενη κοινή «αντιναρκωτική στρατηγική» και «σχεδιασμός για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» και αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ