Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανοίγει το δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε χτες με 303 ψήφους υπέρ (77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν) και 8 κατά για να εγκαταλείψει η χώρα το «καθεστώς ουδετερότητάς» της ή το στάτους που είχε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ως λεγόμενης «αδέσμευτης χώρας», κίνηση που ανοίγει το δρόμο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στη λυκοσυμμαχία για λόγους τακτικής πιθανώς θα απαιτήσει κάποιο διάστημα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, που διατήρησε την ανωνυμία του: «Η πόρτα μας είναι ανοιχτή και η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον το ζητεί και εφόσον εκπληρώνει τα κριτήρια και προσυπογράφει τις απαραίτητες αρχές».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε την κίνηση αυτή εχθρική ενέργεια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της ως «αδέσμευτης χώρας» αποτελεί ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας και θα «εντείνει τα προβλήματα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το καθεστώς ουδετερότητας υιοθετήθηκε το 2010 από την Ουκρανία, σε συμφωνία με τη Ρωσία, και εμποδίζει τα δύο κράτη από το να ενταχθούν σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Ημερομηνία για τις συνομιλίες έδωσε ο Ποροσένκο

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ένοπλων πολιτοφυλάκων και της κυβέρνησης του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, συμφωνήθηκε ότι «οι επόμενες συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής (που αποτελούν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Μινσκ θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή».

Ωστόσο, ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλίας (συμμετέχει στον ΟΑΣΕ) δεν προσδιορίζει, από την πλευρά της, ημερομηνία για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών, αλλά απευθύνει έκκληση για την επίτευξη «επείγουσας» συμπαγούς προόδου με στόχο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του Σεπτέμβρη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, Ντένις Πουσίλιν, επισήμανε ότι η πλευρά του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επόμενες διαπραγματεύσεις του Μινσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ