Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ενδομονοπωλιακές κόντρες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η λεγόμενη ανεξάρτητη αντιμονοπωλιακή αρχή του Ισραήλ καταφέρθηκε χτες εναντίον του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της κοινοπραξίας εταιρειών στις οποίες «πρωταγωνιστούν» η ισραηλινή «Delec Group» και η τεξανή πετρελαϊκή εταιρεία «Noble Energy», που εκμεταλλεύονται τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της ισραηλινής ΑΟΖ για να τα πουλήσουν στην ισραηλινή αγορά και στις αγορές γειτονικών χωρών.

Εκπρόσωπος της αρχής σημείωσε ότι η πρότερη συμφωνία με την κοινοπραξία «Delec - Noble» για την πώληση δύο μικρών οικοπέδων γεώτρησης φυσικού αερίου δεν είναι αρκετή για να αρθούν οι ανησυχίες για μονοπώληση της ισραηλινής (και όχι μόνον) αγοράς Ενέργειας. Η αρχή θέλει να ανοίξει περισσότερο η αγορά και σε μεγαλύτερα οικόπεδα προφανώς, για να εξυπηρετηθούν και άλλες εταιρείες. Με δεδομένο δε ότι το Ισραήλ βαδίζει σε εκλογές μέσα στο Μάρτη του 2015, η υπόθεση της Ενέργειας δείχνει ότι έχουν βγει ...κοφτερά μαχαίρια ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης.

Από την πλευρά της, η κοινοπραξία «Delec - Noble» εξέφρασε την αντίθεσή της σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και θα προσβάλει την απόφαση της αρχής. «Κάναμε επενδύσεις σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο και τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ. Θα πολεμήσουμε σθεναρά για τα δικαιώματα που μας δόθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση», σημείωσε ο Μπινγιαμίν Ζόμερ, επικεφαλής του ομίλου της «Noble Energy Israel».

Η κοινοπραξία «Νoble - Delec» εκμεταλλεύεται τα μεγαλύτερα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου των οικοπέδων «Ταμάρ» και «Leviathan» που εκτιμάται πως έχουν περίπου 530 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ