Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Αλλεπάλληλες επαφές για συμβιβασμό και προχώρημα των «μπίζνες»

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Από τη χτεσινή συνάντηση Βενιζέλου - Τσαβούσογλου

MotionTeam

Από τη χτεσινή συνάντηση Βενιζέλου - Τσαβούσογλου
Η αναζήτηση συμβιβασμού ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες διακόπηκαν μετά την παράνομη είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας χτεσινής συνάντησης μεταξύ του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου. Καθώς μάλιστα, την ίδια ώρα που εντείνονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί για την πρωτοκαθεδρία, ζητούμενο των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι να ανοίξει ο δρόμος για τις ενεργειακές «μπίζνες» στην ευρύτερη περιοχή. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «καλό κλίμα» στη χτεσινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της χτεσινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και μόλις μία βδομάδα μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, οι διπλωματικοί κύκλοι των δύο χωρών δε φανέρωσαν τίποτα περισσότερο μετά τη συνάντηση για τη συγκεκριμένη μορφή που εξετάζεται να πάρει ο αναζητούμενος συμβιβασμός, στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και των διαύλων μεταφοράς τους.

Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε, ως μία κίνηση στα πλαίσια αυτού του «καλού κλίματος», ήταν η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επισκεφτούν μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, όταν αυτός επιστρέψει στη Λευκωσία, μετά την ανάρρωσή του στις ΗΠΑ. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» την πρόταση του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφτεί την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των νόμιμων σημείων εισόδου, ώστε να συναντηθεί με τον Ν. Αναστασιάδη, στο προεδρικό μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΟΣΕΠ, προγραμμάτιζε να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να μεταβεί στην Κομοτηνή, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ

Η ενίσχυση της «συνεργασίας» μεταξύ των αστικών τάξεων των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), απασχόλησε την 31η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη και σηματοδότησε τη λήξη της 6μηνης προεδρίας της Ελλάδας και την ανάληψη της προεδρίας από τη Μολδαβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Σύνοδο, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών της, λέγοντας ότι «η περιοχή βρίσκεται σε μια κρίσιμη πύλη εισόδου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, συνδέει σημαντικές εμπορικές οδούς και δίκτυα επικοινωνιών, αποτελώντας κόμβο για τα ενεργειακά δίκτυα και τα δίκτυα μεταφορών». Δείχνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δούλεψε εντατικά για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας και σε διαμετακομιστικό κόμβο, σημείωσε ότι «η προεδρία ανέδειξε τα ζητήματα των μεταφορών σε ξεχωριστή προτεραιότητα», εκφράζοντας την ευχή αυτό να παραμείνει προτεραιότητα και της νέας προεδρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια του Τουρισμού(2014-10-24 00:00:00.0)
Εξήγγειλαν συνέχιση επαφών για την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων(2014-09-27 00:00:00.0)
Ελληνική προεδρία στο όνομα μονοπωλιακών συμφερόντων(2014-06-20 00:00:00.0)
Βλέπουν προοπτικές στις χώρες του ΟΣΕΠ(2010-07-22 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις υλοποίησης από τη Βουλγαρία(2010-01-29 00:00:00.0)
Συνάντηση υπουργών στην Αλεξανδρούπολη(2005-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ