Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Με «πλεονάσματα» η αντιλαϊκή πολιτική

Σε ρότα διάλυσης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών συνεχίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Παράλληλα και παρά τη συνεχιζόμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, η μάζα των εσόδων εμφανίζει «υστέρηση» ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει «κλίμα» για την επιβολή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» συνεχίζουν σε ρότα απογείωσης φτάνοντας στο φετινό 11μηνο στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2014:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε σε 47,7 δισ. ευρώ, από 50,4 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 37 δισ. ευρώ (από 39,3 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 2,3 δισ. ή 5,8%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 5,4 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. πέρσι). Μετά την αφαίρεση των ποσών που πληρώθηκαν για τόκους (οι οποίοι δεν υπολογίζονται στην εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος), το ύψος των κρατικών δαπανών διαμορφώνεται σε 42,3 δισ. ευρώ.

-- Τα συνολικά καθαρά έσοδα φτάνουν στα 45,8 δισ. ευρώ (από 47,2 δισ.), ενώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στα 41,7 δισ. ευρώ (από 38,9 δισ.). Η εμφανιζόμενη υποχώρηση οφείλεται στη χρονική υστέρηση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία για τη διαμόρφωση των φόρων και των δαπανών ανά κατηγορία θα δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη ανακοίνωση.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 3,5 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. πέρσι.

Στις 73.878 ανέρχονται έως τώρα οι επικυρωμένες αιτήσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση αφορούσαν συνολικό ποσό ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων ποσό της τάξης των 34 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (μέχρι 100 δόσεις) εκπνέει στα τέλη Μάρτη 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ