Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Απανωτές διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τις προθέσεις του

Με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να «καυγαδίζουν» για το ποιος προκαλεί φόβο στις αγορές, πλήττει την οικονομία και προκαλεί αστάθεια, συνεχίστηκε χτες ο διαγωνισμός για τον τίτλο του εγγυητή της αντιλαϊκής σταθερότητας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την επίτευξη των στόχων του.

Ταυτόχρονα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αποπροσανατολιστικής για το λαό σεναριολογίας γύρω απ' την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κύκλοι της Κουμουνδούρου «έριχναν» το σενάριο περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με άλλο πρωθυπουργό, που θα ορίσει εκλογές εντός του 2015, προκειμένου να πειστούν βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να παρέχει με όποιο τρόπο μπορεί διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για τις προθέσεις της. Ετσι, χτες «διέρρευσαν» αποδοκιμασίες δηλώσεων του γραμματέα του κόμματος, Δ. Βίτσα, που σε μια έξαρση ψηφοθηρικής δημαγωγίας ισχυρίστηκε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μην τηρηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η δίμηνη παράταση του μνημονίου που αποφασίστηκε από το Γιούρογκρουπ.

«Δε θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία», ήταν η ακριβής δήλωση του Δ. Βίτσα, που ανάγκασε τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίζουν δεξιά και αριστερά τη μόνη ειλημμένη απόφασή τους για μη μονομερείς ενέργειες.

Ο Αλ. Μητρόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά: «Δεν υπάρχει μονομερής κίνηση, ούτε plan b ... Δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο μονομερών πολιτικών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις ... Με τους δανειστές μας plan b δεν υπάρχει...»

Το σχέδιο που υπάρχει το ανέλυσε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο «Sofokleousin.gr». Εκεί, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι άμεσος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαπραγμάτευση «με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το βέλτιστο τεχνικό τρόπο απομείωσης του χρέους» και η πρόκληση ενός «αναπτυξιακού σοκ», προσθέτοντας ότι «και αυτό θα κάνουμε ενισχύοντας στοχευμένα κλάδους και παραγωγικά συμπλέγματα που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτού του «σοκ», δεσμεύτηκε για διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, την «ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να παρακαμφθεί η πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά», μέτρα ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και νέο αναπτυξιακό νόμο. Κατά προτεραιότητα -δήλωσε ο Γ. Σταθάκης- θα ενισχυθούν κλάδοι που σχετίζονται με τα αγροτικά προϊόντα, με τη μεταποίηση, τις ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας, το φάρμακο και το καλλυντικό, τον τουρισμό, τις υποδομές για τις νέες τεχνολογίες, τις μεταφορές, την Ενέργεια. Ακόμα, εξαγωγικοί κλάδοι, όπως ο αγροτοδιατροφικός, των δομικών υλικών, των νέων τεχνολογιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ