Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Παιχνίδια με άξονες και αντιάξονες στην Ανατολική Μεσόγειο

Τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy υποδέχτηκε χθες στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας. Ο Αιγύπτιος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε και με τον Ελληνα ομόλογό του στρατηγό Μ. Κωσταράκο, με τον οποίο υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά πληροφορίες η αιγυπτιακή πλευρά θα επισκεφτεί την ΕΑΒ στην Τανάγρα και το ΚΕΤΘ στην Αυλώνα, ενώ συμφωνεί στην ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, υπογραφή διακρατικής Συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο χωρών, αποστολή Αιγυπτίων καθηγητών αραβικής γλώσσας στη σχολή ξένων γλωσσών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Κινέζες καθηγήτριες έστειλε ήδη η κυβέρνηση της Κίνας).

Η ελληνική πλευρά επίσης συμφωνεί και προωθεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με στόχο τη «διείσδυση» (όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο Πεντάγωνο) ελληνικών συμφερόντων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και την ενδυνάμωση των σχέσεων στο τετράγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, και στην προσπάθεια να στηθούν "άξονες" και αντιάξονες" με αστικές τάξεις άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης βρίσκεται από χθες 25/11 ως και αύριο 27/11 στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας "επίσημη επίσκεψη", κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του Ισραηλινού Ναυτικού, αντιναυάρχου Ram Rutberg.

Επιπλέον, στην αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη σε Αιγαίο και Κύπρο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, επίσκεψη στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (με έδρα τη Ρόδο) προκειμένου να παρακολουθήσει την Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος».

Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί, επίσης, τη Διοίκηση Αμυνας της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), καθώς και τα στρατιωτικά φυλάκια στις βραχονησίδες Στρογγύλη και Ρω, τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας - στρατηγικά σημεία που θα ορίζουν την ελληνική ΑΟΖ μέχρι τα νότια της ΝΑ Τουρκίας και για τα οποία υπάρχουν τριβές με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ