Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά τρόπους ξανανοίγματος της ρωσικής αγοράς

Περιθώρια ελιγμών ώστε να ξανανοίξει πεδία κερδοφορίας στην αγορά της Ρωσίας για ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, υπό τη σκιά των κυρώσεων από πλευράς ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Ρωσία με αφορμή το ουκρανικό, και ρωσικού εμπάργκο σε ευρωενωσιακά προϊόντα, άρα και ελληνικά.

Σε αυτό το πλαίσιο τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα "πολιτικές διαβουλεύσεις" μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αν. Μητσιάλη και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexey Meshkov. Ο Ρώσος υφυπουργός είχε, επίσης, συνομιλίες με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο.

Μεταξύ Μητσιάλη και Meshkov υπεγράφη διμερές Πρόγραμμα Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας για τα έτη 2014-2016. Παραπέρα, συζητήθηκαν θέματα "διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας", καθώς και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για το 2016, που έχει ορισθεί ως το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι "τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στο Κυπριακό, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή".

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ σε μια προσπάθεια να δείξει στη Μόσχα ότι ακόμα και στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη ανακινεί στο μέτρο του δυνατού το θέμα των διμερών σχέσεων, σπεύδει να θυμίσει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι πριν τον Meshkov "είχε προγηθεί η επίσκεψη (14/11/2014), στην Αθήνα, του Ρώσου Υπουργού Μεταφορών, κ. Maxim Sokolov, ως Συμπροέδρου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχε διαβουλεύσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο".

Επισήμως, η Μικτή Επιτροπή εξετάζει την πορεία της διμερούς οικονομικής, επιστημονικής και εμπορικής συνεργασίας. Οι τέτοιες επισκέψεις στην Ελλάδα υψηλόβαθμων παραγόντων της ρωσικής κυβέρνησης σηματοδοτούν το ενδιαφέρον Ρώσων ολιγαρχών για μια σειρά υποδομές που βγάζει στο σφυρί η ελληνική πλευρά. Ρωσικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή ROSCO). Εξάλλου, λέγεται ανοιχτά ότι μεγάλες ρωσικές εταιρείες θέλουν να συμμετάσχουν εδώ και στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και της ηλεκτρικής Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ