Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εκφράζονται ανοιχτά απόψεις για «νέο πολιτικό υποκείμενο»

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ρόλο που επαναδιεκδικεί στα εσωτερικά του ο Γ. Παπανδρέου όπως και στη διαδικασία αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα και με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος - πόλου συσπείρωσης σκόρπιων δυνάμεών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη που στοιχίζονται πίσω από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον, να στηρίξουν τις προτάσεις που κατέθεσε για έκτακτο συνέδριο, εκλογή νέου προέδρου από τη βάση και εγκατάλειψη του εκλογικού σχήματος της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Μετά τις δηλώσεις των Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη και Σ. Κεδίκογλου, χτες ήταν σειρά του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούση, να στηρίξει τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Διεκδικώντας ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα της τριετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να αγοράζει ακριβά ένα καθεστώς πιστοληπτικής προστασίας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ακριβό χρήμα» και ότι η κυβέρνηση «απέτυχε» ενώ «είχε στη διάθεσή της: 1) απαράμιλλες κοινωνικές συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν σαν κοινωνική συνθηκολόγηση. 2) απροϋπόθετη κοινοβουλευτική υπερψήφιση κάθε λογής πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή νομοσχεδίου. 3) απεριόριστη, έως προκλητική, μιντιακή υποστήριξη. 4) πρωτοφανή προστασία από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της ευρωπαϊκής και γερμανικής δεξιάς. 5) και ίσως το κυριότερο. Είχε χρόνο. Πολιτικό χρόνο, σχεδόν αψεγάδιαστο, για να πράξει».

Αναφερόμενος στην κίνηση Παπανδρέου, την χαρακτήρισε «ολοκληρωμένη και σημαντική πρωτοβουλία (...) που κινείται στην μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, όχι στην εκλογική επιβίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά στην γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, που επιτέλους θα κοιτά μπροστά και ψηλά κι όχι πίσω και κάτω».

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι, ο Γ. Ραγκούσης σημειώνει: «Βέβαια, μετά την αναμενόμενη απόρριψή της από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απομένουν μόνον δύο δρόμοι για την υλοποίησή της (...) Να επιστρέψω, ως ένας από τα εκατομμύρια πολιτών που αποχώρησαν για να σώσουν την τιμή αυτής της παράταξης (...) Να επιστρέψω για να εργαστώ σαν ένας από χιλιάδες, για μια νέα ενότητα για το μέλλον όλων των προοδευτικών πολιτών και αξιόπιστων πολιτικών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στα 4 σημεία του πολιτικού ορίζοντα. Από την ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ (μη περιλαμβανομένης της δημαγωγικής του ηγεσίας) και τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού κι όχι του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Να επιστρέψω για να ενώσω τις μικρές μου δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "Νέο ΠΑΣΟΚ", προκειμένου να γίνει πράξη μία καθολική ανανέωση. Δεν επιστρέφω όμως, για να αναβιώσει ένα παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει απαράγραπτες ιστορικές ευθύνες για το οδυνηρό τέλος της μεταπολίτευσης».

Σημειωτέον, ο Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα προεδρίας» στο κόμμα, και «ότι όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν». Εσπευσε, βέβαια, να διαβεβαιώσει ότι η ψήφος του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ