Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματικά «πέρα - δώθε» στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών

Τη «στήριξη» του Τελ Αβίβ στην κυπριακή κυβέρνηση μετέφερε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, ο οποίος επισκέφτηκε τη Λευκωσία

Ολο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το «ενδιαφέρον» και η κινητικότητα της «διεθνούς κοινότητας» για το Κυπριακό αυξάνονται επειδή τα μονοπώλια έχουν «μυριστεί» μεγάλη λεία στους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Ετσι, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, το Σάββατο στο Κάιρο, χτες τη Λευκωσία επισκέφθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Α. Λίμπερμαν, στο πλαίσιο και της επικείμενης επίσκεψης Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ. Σε δηλώσεις του μετά από «διευρυμένες συνομιλίες» αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται δημιουργία εντάσεων σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή και εκφράζοντας «αλληλεγγύη» στην κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε ότι όλες οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, πρέπει να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων. Οσον αφορά στην «ενεργειακή συνεργασία» των δύο χωρών, ο Α. Λίμπερμαν ανέφερε, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να πετύχουν απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης διεθνών εταιρειών.

Η επίσκεψη Λίμπερμαν είναι χαρακτηριστική των προσπαθειών σύσφιξης των σχέσεων της Λευκωσίας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο επιχειρηματικών επιδιώξεων «συνεκμετάλλευσης» υδρογονανθράκων, που θα βάλει σε νέες «περιπέτειες» τους λαούς όλης της περιοχής. Χτεσινές αναλύσεις σε ισραηλινά ΜΜΕ σημείωναν ότι «διακυβεύονται πολλά με την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο», ενώ αναφέρονταν σε «τεράστιες» οικονομικές προσδοκίες, που «σκοντάφτουν» όμως «στην περιφερειακή εχθρότητα». Μεταξύ άλλων, σημείωναν ότι το Ισραήλ, ως «ντε φάκτο ενεργειακή υπερδύναμη στην περιοχή», αναζητά αγοραστές για να προωθήσει το φυσικό αέριο και εντόπιζαν ως πρόβλημα τις «τεταμένες σχέσεις» με την Τουρκία, που παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής Ενέργειας στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Συμπλήρωναν ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντική εναλλακτική για την προώθηση του ισραηλινού φυσικού αερίου και προς την ευρωπαϊκή αγορά. Τέλος, δεν παρέλειπαν να σημειώσουν ότι μπορεί η πρόσφατη τοποθέτηση του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους σε ενεργειακό συνέδριο στο Τελ Αβίβ να μην ήταν «επίσημη εργασία», αλλά σίγουρα δε θα γινόταν χωρίς τη «ρητή συναίνεση Ισραήλ και Τουρκίας»...

Μεγαλώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών

Με την κυπριακή κυβέρνηση είχε όμως επαφές και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Χοχστάιν, αρμόδιος για ζητήματα «ενεργειακής διπλωματίας». Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο έκανε λόγο για «μονοήμερη επίσκεψη», που «επικεντρώθηκε στην εμπειρία των ΗΠΑ στην αλλαγή από εισαγωγέα Ενέργειας σε εξαγωγέα και την επίδραση που έχουν στην παγκόσμια αγορά οι νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι στην επίσκεψη αναδείχτηκε το αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων, δεδομένου μάλιστα ότι μια μέρα πριν, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Κένινγκ, δήλωσε ότι κάθε μήνα επικοινωνεί με την πρεσβεία κι από μια αμερικανική εταιρεία που ζητά πληροφορίες για τις «ευκαιρίες» στο νησί... Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο Κένινγκ ανέφερε ότι τους τελευταίους 18 μήνες, αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει συνολικά μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε κυπριακές τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ η πρεσβεία θα ηγηθεί αντιπροσωπείας κυπριακών εταιρειών που θα πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο στη Φλόριντα με αντικείμενο τις τεχνολογικές καινοτομίες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ακόμα ότι Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν επαφές με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σχετικά με τη «βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών», δεδομένων των «προοπτικών» που δημιουργεί η ανάπτυξη, στην Κύπρο, του πρώτου ολοκληρωμένου θέρετρου - καζίνο σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, ο Κένινγκ στάθηκε στην ανάγκη να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες, υπογράμμισε πως η σημερινή κατάσταση αποθαρρύνει τους επενδυτές και χωρίς περιστροφές εξήγησε: «Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ένας πολύ ισχυρότερος εταίρος στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, ένας πολύ πιο ελκυστικός χώρος για επενδύσεις κι ένα πολύ πιο σταθερό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νέα στρατιωτική άσκηση και αναστάτωση με πλατφόρμα

Σε μια παράλληλη, αλλά καθόλου άσχετη, εξέλιξη, σήμερα ξεκινά στην Ανατολική Μεσόγειο ναυτική στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοέμβρη, έχει τον κωδικό «Μαβί-Μπαλίνα-14» και συμμετέχουν Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία, Πακιστάν. Η Τουρκία θα πάρει μέρος με εννέα πολεμικά πλοία και δύο πολεμικά αεροσκάφη. Η αυξανόμενη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι χαρακτηριστική της όξυνσης των αντιθέσεων και των εντάσεων σε μια περίοδο που οι εστίες ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων πολλαπλασιάζονται και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης δεν είναι καθόλου απίθανος.

Στο μεταξύ, αναστάτωση επικράτησε χτες σε Αθήνα και Λευκωσία μετά τη διαρροή «πληροφοριών» ότι πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου κινείται από το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς την ΑΟΖ της Κύπρου.

Αργότερα, ειπώθηκε ότι πρόκειται για ρουμανική πλατφόρμα παλαιάς τεχνολογίας, οι δυνατότητες της οποίας φθάνουν το πολύ μέχρι τα 90 μέτρα, η οποία πάει στη Λεμεσό για επισκευές.

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση, η αναστάτωση εδράζεται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να αναζητά τέτοια πλατφόρμα, και να βρίσκεται προς τούτο σε συνεννόηση με εταιρείες χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Αναζητήσεις και ανταγωνισμοί για το «μοντέλο» εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων

Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί στην Κύπρο χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου. Προχτές, σειρά ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Αϊντε εξετάζει τη δημιουργία μιας «δεξαμενής σκέψης» με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που θα εξετάσει τα οφέλη που θα δημιουργήσει η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων. Είναι καθαρό ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακά συμφέροντα ενδιαφέρονται για επίσπευση των επαφών και συζητήσεις κατευθείαν για την «ουσία», δηλαδή το πώς θα προχωρήσει από τα μονοπώλια η εκμετάλλευση του πλούτου της Κύπρου και όλης της περιοχής.

Σ' αυτή τη βάση εντείνονται τις τελευταίες μέρες και οι συζητήσεις για το ποιο είναι το «καλύτερο μοντέλο» εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων, αν δηλαδή είναι προτιμότερη η κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην ίδια την Κύπρο ή αν το κυπριακό αέριο θα «σπρώχνεται» στην αγορά μέσω άλλων κόμβων, π.χ. αιγυπτιακών ή ισραηλινών. Ασφαλώς, και στη συγκεκριμένη συζήτηση αντανακλώνται οι κόντρες μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων, το ποιο θα «προλάβει» να προωθήσει τους δικούς του σχεδιασμούς και ταυτόχρονα να πλήξει τις θέσεις των ανταγωνιστών του.

Πάντως, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτή η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και ότι η Λευκωσία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας με γειτονικά κράτη και ειδικά το Ισραήλ. Μια μέρα πριν, την ίδια εκτίμηση είχε διατυπώσει και ο γενικός διευθυντής της «Noble Energy», Τζ. Τόμιτς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ