Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παίζουν το χαρτί της ενίσχυσης του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, ενώ αναζητούν κομπρεμί και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο, συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με την προετοιμασία ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της αυριανής επίσκεψής τους στη Λευκωσία, όπου θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων Εθνικό Συμβούλιο»), ενώ το Σάββατο μεταβαίνουν στο Κάιρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Η Σύνοδος θα αφορά τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών, τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλιά τους (σε κλάδους όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός) και συνολικότερα την προσπάθεια της ελληνικής και ελληνοκυπριακής αστικής τάξης να ενισχύσουν γεωπολιτικά τη θέση τους στην ευρύτερη περιοχή μέσα και από την εμπέδωση ενός άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ σαν αντίβαρο στην Αγκυρα.

Οπως δήλωσε, άλλωστε, ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χτεσινή συνάντηση, για τον ίδιο θα είναι η δεύτερη επίσκεψη στη Λευκωσία μέσα σε μία εβδομάδα και η τέταρτη μετάβαση στο Κάιρο τους τελευταίους 18 μήνες. «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε οικοδομήσει πολιτικές με βάθος και με πολύ συστηματικό τρόπο», είπε και διευκρίνισε: «Για την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η πολιτική μας είναι γνωστή και είναι μια πολιτική πολύπτυχη και επίμονη. Γιατί κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε προκήρυξη ερευνών για υδρογονάνθρακες σε «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Παραπέρα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα «εθνικά θέματα», κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την επόμενη Δευτέρα (συστάθηκε με νόμο το 2003 ως «συμβουλευτικό» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας) και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

«Πράγματα που δε λέγονται δημόσια...»

Μάλιστα, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, στην Επιτροπή της Βουλής θα γίνει «μια δημόσια συζήτηση, αλλά και μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω ότι η δεύτερη φάση, η φάση της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δεν χρειάζονται να λέγονται δημόσια»...

Επίσης, εμφανίστηκε διαθέσιμος να δεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς για «περαιτέρω ενημέρωση» στο ΥΠΕΞ, «να πληροφορηθούν από εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, και από τις Υπηρεσίες, τι έχει συμβεί, τι γίνεται».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ζητήσει «να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Μια «εθνική συναίνεση» που βασίζεται στην ευθυγράμμιση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης με τα προτάγματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμμετοχή στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Κομπρεμί και με τους Σαουδάραβες

Σημειωτέον, αναζητώντας ευρύτερες συμμαχίες με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, ο Ευ. Βενιζέλος χτες (δυο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη νέα Ισραηλινή πρέσβη στην Αθήνα) συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης (Shura Council) της Σαουδικής Αραβίας, Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al-Sheikh.

Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Και για εμάς, οι διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μια στρατηγική επιλογή (...) Σε μία περίοδο όπου έχουμε πληθώρα κρίσεων σε όλη την περιοχή, ο σταθεροποιητικός ρόλος της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αρα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε, όχι μόνο για τα διμερή μας θέματα, αλλά και για τα μεγάλα περιφερειακά θέματα, γιατί νομίζουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας». Στην πραγματικότητα βέβαια, η ενεργός εμπλοκή της Σ. Αραβίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Συρία εναντίον την κυβέρνησης Ασαντ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του... «σταθεροποιητικού ρόλου» της.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας δεν παρέλειψε να εστιάσει στα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται στην Ελλάδα για λιμνάζοντα κεφάλαια της χώρας του. Εξ ου και εξέφρασε την ελπίδα «ότι η σημερινή (σ.σ: χτεσινή) συνάντηση, όπως κι αυτό το ταξίδι, θα είναι τα θεμέλια για μια μελλοντική, πολύ αποτελεσματική οικονομική και εμπορική συνεργασία», αποσπώντας διαβεβαίωση από πλευράς Βενιζέλου ότι «είμαστε έτοιμοι για τη συνεργασία αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ