Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Σε Σερβία και Μαυροβούνιο για νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου

Η επιδίωξη της αστικής τάξης να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στα Βαλκάνια, εξασφαλίζοντας νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευ. Μεϊμαράκη, χτες και προχτές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τ. Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό της χώρας Α. Βούτσιτς, καθώς και την πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μ. Γκόικοβιτς, τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Σερβίας - Ελλάδας.

Οπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Τύπου, πέρα από τα εθιμοτυπικά στοιχεία, αυτό που κυριάρχησε ήταν η εξασφάλιση επενδύσεων του ντόπιου κεφαλαίου στη Σερβία και η πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής ότι «η Σερβία δημιουργεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες από την Ελλάδα», ενώ η ενταξιακή πορεία της Σερβίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ο Ευ. Μεϊμαράκης και με την πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έκανε σαφές ότι «αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την χώρα της» η ένταξη στην ΕΕ. Μάλιστα, παίρνει και τα κατάλληλα μέτρα για να το επιτύχει, όπως είναι οι μειώσεις μισθών πάνω από το 50% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμενόταν να συζητηθεί χτες στη σερβική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης και η ομόλογός του παραβρέθηκαν σε ειδική τελετή όπου «κήρυξαν την ολοκλήρωση του Προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) της ΕΕ, μεταξύ της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΕΕ που διήρκησε 22 μήνες και στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα συνέβαλε ώστε να γίνει «μεταφορά τεχνογνωσίας» από άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια προκειμένου η σερβική εθνοσυνέλευση «να προχωρήσει αποφασιστικά -όπως ανέφερε ο Ευ. Μεϊμαράκης- στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας».

Η πορεία ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ήταν στο επίκεντρο και της χτεσινής επίσκεψης του Ευ. Μεϊμαράκη στο Μαυροβούνιο και στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Βουλής, R. Krivokapic, και τον Πρόεδρο της χώρας, F. Vujanovic.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκώμια και πιέσεις Γκάμπριελ για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ(2017-04-13 00:00:00.0)
«Κατανόηση» Νούλαντ για τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία(2016-07-13 00:00:00.0)
Ενταση της βίας(2011-11-08 00:00:00.0)
Ενταση στη σερβική Βουλή(2008-03-06 00:00:00.0)
Κήρυξη εκτάκτου ανάγκης μετά τη δολοφονία του Τζίντζιτς(2003-03-13 00:00:00.0)
Μεταβατική σερβική κυβέρνηση «κομμένη» στα δύο...(2000-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ