Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Η ευημερία των λαών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στην Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στη Λάρνακα

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Το Παλαιστινιακό πρόβλημα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρνακα της Κύπρου. Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από το ΑΚΕΛ, συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων από Παλαιστίνη, Ισραήλ, Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιράν, Αίγυπτο, Ιορδανία και Τουρκία. Συμμετέχει, επίσης, εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο Εκτελεστικός Γραμματέα, Ηρ. Τσαβδαρίδης.

Καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την επικίνδυνη τοποθέτηση των ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και του Αιγαίου, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας. Στη συνέχεια εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό, τονίζοντας πως δίκαιη λύση του Κυπριακού δε χωράει μέσα στις στρατηγικές επιλογές και τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, επεσήμανε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την πολύμορφη στήριξη στην πάλη του, ενώ ενημέρωσε για τις δράσεις αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγκληματικών επιθέσεων του κράτους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Κόμμα μας» σημείωσε, «αποκάλυψε το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που συστηματικά στηρίζουν και συγκαλύπτουν τα ισραηλινά εγκλήματα (...) Επιτρέψτε μας, να τονίσουμε ότι η αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία γιατί προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τους λαούς για τις επιλογές της. Στην πράξη η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών -ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση- στηρίζουν και ενθαρρύνουν την ισραηλινή επιθετικότητα με τη συστηματική αναβάθμιση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο (...) και έχουν μεγάλες ευθύνες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζονται ως "φίλοι" του παλαιστινιακού λαού αλλά στην πράξη στηρίζουν την ΕΕ που ενισχύει το Ισραήλ και ταυτίζει το θύτη με το θύμα».

Ειδικότερα για τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως, «για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, προωθεί στενή πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ για να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με αιχμή την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου (...) "άξονα" των αστικών τάξεων αυτών των χωρών σε ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας για το φυσικό πλούτο με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων...».

Στον αντίποδα, σημείωσε, η «δίκαιη και βιώσιμη λύση απαιτεί την ενδυνάμωση της πάλης του παλαιστινιακού λαού, με όλες τις μορφές και την ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης σε κάθε χώρα» και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μας υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, γενικότερης σημασίας, που αφορά το συνδυασμό της πάλης για την αποτίναξη της κατοχής με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, ο δρόμος του σοσιαλισμού».

Να μην μπουν οι λαοί κάτω από τη σημαία του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή

Ο Γ. Τούσσας χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή «καζάνι που βράζει» με τα πολεμικά μέτωπα που μαίνονται, τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των «πρόθυμων» συμμάχων τους, με πρόσχημα το ΙΚ και τους τζιχαντιστές κ.ά. Τόνισε ότι η βαθιά καπιταλιστική κρίση, οι δυσκολίες διαχείρισής της, οξύνουν την επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. «Η ιστορία του καπιταλισμού και των δύο παγκόσμιων πολέμων (...) δείχνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτη τροχιά και η λύση τους να γίνει με στρατιωτικά μέσα, με νέο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο», επεσήμανε.

«Γι' αυτό», σημείωσε, «η στάση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος έχει τεράστια σημασία. Να προσανατολίσει σωστά τη λαϊκή πάλη. Να μην επιτρέψει να παγιδευτούν οι λαοί κάτω από τη σημαία του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, όπως τους καλούν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Ο συντονισμός της δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι σημαντικός παράγοντας. Για να δυναμώσει η ταξική πάλη, να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και να οικοδομηθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, να ισχυροποιηθεί ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να αναδειχτεί ότι η ειρήνη και η ευημερία των λαών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια, τις συμμαχίες και τις ενώσεις τους. Για να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό στην εξουσία και λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής, για το σοσιαλισμό και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ