Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ σε ερευνητικά κέντρα φαρμακοβιομηχάνων...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εναν «μποναμά» ύψους 24.400.000 ευρώ σε ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες αποφάσισε να χορηγήσει χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα» σε χώρες της Δυτικής Αφρικής και ανακοινώνοντας την αποδέσμευση του παραπάνω ποσού για τη χρηματοδότηση πέντε ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στο πλαίσιο ιδιωτικού - δημόσιου φορέα «Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων» (IMI).

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια και αφορούν σε έρευνες και κλινικές δοκιμές πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του αιμορραγικού ιού. Τα προγράμματα που επελέγησαν -δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία- κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα για την αντιμετώπιση του Εμπολα», όπως τα χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Χτες, η οικονομική «συμβολή» της ΕΕ έφτανε τα 600.000.000 ευρώ. Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση διεθνώς για τη συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ, καλώντας τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδριάζουν και σήμερα στις Βρυξέλλες, να «μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε μετρητά» χωρίς καθυστερήσεις... Χτες, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε πως η επιδημία εξακολουθεί να συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση» όσον αφορά στη διεθνή δημόσια Υγεία, εκφράζοντας για πολλοστή φορά «έντονη ανησυχία» για την κατάσταση σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Στη Λιβερία, το ίδιο 24ωρο, δεκάδες άτομα που έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας σε δυτική κωμόπολη της χώρας, απείλησαν να βγουν με τη βία, καταγγέλλοντας ότι πεινούν επειδή έχουν ξεμείνει από τρόφιμα τουλάχιστον δύο μέρες.

Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, επικρατεί εξίσου δραματική κατάσταση, όχι μόνον από τις ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες Υγείας, αλλά και εξαιτίας της άγνοιας και του φόβου που έχει αδειάσει σχεδόν όλες τις κλινικές της πόλης, μεταξύ άλλων και λόγω φημών ότι τα κρούσματα που καταλήγουν εκεί γίνονται θανατηφόρα επειδή δίνονται στους ασθενείς ύποπτα φάρμακα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ