Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ποροσένκο δεσμεύεται για «μια κυρίαρχη Ουκρανία»

Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στήνονται στο φόντο μιας εύθραυστης εκεχειρίας

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, μελετά τις επόμενες κινήσεις του ενόψει και των εκλογών της Κυριακής
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, μελετά τις επόμενες κινήσεις του ενόψει και των εκλογών της Κυριακής
ΚΙΕΒΟ.--

«Είμαι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη και τίποτα δε θα απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Δε θα υπάρξει "παγωμένη σύρραξη" (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση μεταξύ πολέμου - ειρήνης) γιατί το Ντονμπάς δε θα επιβιώσει χωρίς την Ουκρανία», διαμήνυσε χτες από την Οδησσό ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, τρεις μόλις μέρες πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Ο Ποροσένκο ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος των ανατολικών περιοχών παραμένει για το Κίεβο σημαντικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας ότι και η συμφωνία που υπογράφτηκε στο Μινσκ για εκεχειρία απλά έδωσε νέα μορφή στις ισχυρές κόντρες και αντιθέσεις που παραμένουν.

Χτες, επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Στεπάν Πολτόρακ, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σχεδόν πανέτοιμος να υποδεχτεί το χειμώνα και «το προσωπικό είναι έτοιμο να εκπληρώσει τις αποστολές του».

Από την άλλη μεριά, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, υποσχόταν κι αυτός ότι οι πολιτοφύλακες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των πόλεων που βρίσκονται σήμερα «στα χέρια» του ουκρανικού στρατού.

Θυμίζουμε ότι τη μέρα που έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές, οι πολιτοφύλακες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών. Εξαγγελία που δείχνει ότι η ενδοαστική κόντρα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει παραπέρα βήμα όξυνσης. Το Κίεβο είχε προτείνει τη διεξαγωγή μόνο τοπικών εκλογών στις 2 Νοέμβρη. Πριν αρχίσουν οι συγκρούσεις, οι δύο περιοχές συγκέντρωναν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε εκκρεμότητα το αέριο

Στο μεταξύ, νέα ώθηση στα παζάρια για τη ροή του ρωσικού αερίου προς την ουκρανική (αλλά και την ευρωπαϊκή) αγορά θα δώσουν η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Ουκρανία (στους δέκα βαθμούς ενώ αναμένεται να φτάσει στο μηδέν τις επόμενες μέρες) και η χτεσινή ανακοίνωση του «πρωθυπουργού» Αρσένι Γιατσενιούκ πως «εξαιτίας της έκτακτης οικονομικής κατάστασης» θα καθυστερήσει η έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Θυμίζουμε ότι ήδη η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε νέο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει μέρος του χρέους προς τη Ρωσία και να ξεκινήσει η ροή αερίου. Φυσικά, πρόκειται για «κινητικότητα» που αφορά καταρχήν την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ο λαός φορτώνεται ήδη με νέα οικονομικά βάρη.

Οσον αφορά τις ίδιες τις εκλογές, νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει στο «Μπλοκ» του Ποροσένκο 24,2%, στην «Πατρίδα» της Τιμοσένκο 10,4%, στο «Λαϊκό Μέτωπο» των Γιατσενιούκ - Τουρτσίνοφ 7,9%, στο «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του αντικομμουνιστή Α. Λιάσκο 7,4%.

Τέλος, ο Ποροσένκο είχε χτες νέα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, «για την κατάσταση στο Ντονμπάς» και «την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ