Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Τους «ενώνουν» τα μονοπώλια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προγράμματα που θα ενθαρρύνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα προσελκύσουν επενδύσεις από ξένα μονοπώλια στα Δυτικά Βαλκάνια εξέτασαν χτες σε άτυπη συνάντησή τους στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας χωρών της περιοχής, με θέμα «Οικονομική διαχείριση και διασύνδεση».

Πέρα από τους υπουργούς των ενδιαφερόμενων βαλκανικών χωρών, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γίρκι Κατάινεν, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο ειδικός απεσταλμένος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, Αντρέα Ορίτσιο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

Τη Σερβία εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς και ο υπουργός Οικονομίας, Ζέλικο Σέρτιτς.

Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή υπουργών των Κοσοβάρων Αλβανών, ο εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι και Οικονομικής Ανάπτυξης, Φαντίλι Ισμαΐλι, καθώς χτες ήταν η πρώτη φορά που έφθασαν στο Βελιγράδι για επίσημες επαφές με τη σερβική κυβέρνηση οι Κοσσοβάροι υπουργοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας (που δεν αναγνωρίζει, βεβαίως, το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο αλλά τυπικά ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας) σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη φόρμουλα «Γκίμνιχ» χωρίς κρατικά σύμβολα και δίχως να εξεταστούν θέματα σχετικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Χονζάι, φτάνοντας στο Βελιγράδι, υποστήριξε ότι Βελιγράδι και η Πρίστινα «πρέπει να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία» πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ισχυριζόμενος πως η πλευρά του είναι έτοιμη «σε διάστημα τριών έως πέντε χρόνων» να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Βελιγράδι. Εσπευσε, μάλιστα, να χαιρετίσει την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να εγκρίνει καθεστώς προσωρινού μέλους για το Κόσσοβο, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτηση για ένταξη και σε άλλους αθλητικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών από Σερβία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ είχε συμφωνηθεί στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο σε διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια, που είχε διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, παρουσία των ηγετών των χωρών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ