Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν τονίζει τις διαφορές με τις ΗΠΑ...

Δυσεύρετη ακόμη και η όρεξη για παιχνίδι στις ατέλειωτες σκηνές Σύρων προσφύγων στην τουρκική μεθόριο
Δυσεύρετη ακόμη και η όρεξη για παιχνίδι στις ατέλειωτες σκηνές Σύρων προσφύγων στην τουρκική μεθόριο
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η Αμερική πήρε την πρωτοβουλία του αεροπορικού ανεφοδιασμού των Κούρδων με όπλα στο Κομπανί παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας», σημείωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Λετονία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών στην περιοχή και την ανυποχώρητη αντίθεση της Αγκυρας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές αρχές «δε βλέπουν θετικά» τις εξελίξεις με την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών του «PYD» της βόρειας Συρίας από τις ΗΠΑ, ότι επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του πως δεν είναι «στρατηγικής σημασίας το Κομπανί για σας όσο είναι για εμάς» και ότι για την Αγκυρα το PYD «προκαλεί βαθιά καχυποψία», λόγω των δεσμών του με το (εκτός νόμου στην Τουρκία) ΡΚΚ. Επανέλαβε, όπως είπε, στον Ομπάμα κατά τη συνομιλία που είχαν στις 19 Οκτώβρη πως «το PYD είναι τρομοκρατική οργάνωση όπως και το ΡΚΚ»...

Απέναντι στις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, οι ΗΠΑ χτες δεν αντέδρασαν. Ωστόσο, την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρι Χαρφ κληθείσα να σχολιάσει ανάλογη δήλωση Τούρκων αξιωματούχων, σημείωσε πως για την Ουάσιγκτον το αστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας «δεν είναι, για τις ΗΠΑ, τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «με κανέναν τρόπο δεν ήταν λάθος» οι ρίψεις όπλων και πυρομαχικών στο PYD.

Νωρίτερα, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο υποστήριξε ότι από τις 23 Σεπτέμβρη, οπότε ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 552 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 464 τζιχαντιστές, 57 ένοπλοι του τρομοκρατικού «Μετώπου Νούσρα» και 32 άμαχοι, εκ των οποίων έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Παράλληλα, Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν χτες πως ο διοικητής των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, «εμίρης» Αμπού Καχτάν, που είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό εκατοντάδων κατοίκων της πόλης, σκοτώθηκε την Τετάρτη μαζί με το πρωτοπαλίκαρό του στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στο φράγμα της πόλης. Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες πως οι τζιχαντιστές υφίστανται, όσο περνά ο καιρός, «ολοένα και βαρύτερες απώλειες στο βορειοδυτικό Ιράκ», καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν περικύκλωση της Μοσούλης από δυνάμεις Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά) και τακτικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού που επιδιώκουν την απελευθέρωση της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ