Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχίες για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων

Οπως αποδεικνύεται, στις ΗΠΑ τα μέτρα ασφαλείας των νοσηλευτών για την αντιμετώπιση του «Εμπόλα» ήταν ανεπαρκή
Οπως αποδεικνύεται, στις ΗΠΑ τα μέτρα ασφαλείας των νοσηλευτών για την αντιμετώπιση του «Εμπόλα» ήταν ανεπαρκή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις γύρω από τον αιμορραγικό πυρετό «Εμπολα», όχι μόνο στη Δυτική Αφρική, όπου θερίζει καθημερινά δεκάδες ζωές ανθρώπων στα κατ'ευφημισμόν «νοσοκομεία», αλλά και στις ΗΠΑ. Εκεί χτες επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα μόλυνσης νοσηλευτή στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας, ενώ σήμανε συναγερμός για τους 132 επιβάτες πτήσης Κλίβελαντ - Ντάλας που πραγματοποιήθηκε στις 13 του μήνα και στην οποία είχε επιβιβαστεί η πρώτη νοσοκόμα (26χρονη Νίνα Φαμ) του ίδιου νοσοκομείου που μολύνθηκε από τον ιό.

Τεξανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως στελέχη της εταιρείας Frontier Airlines αναζητούν από χτες τα ξημερώματα τους 132 επιβάτες της πτήσης, τονίζοντας ότι είναι πλέον «πολύ υπαρκτή η πιθανότητα» εκδήλωσης ακόμη και δεκάδων νέων κρουσμάτων.

Οι ολέθριες παραλείψεις, επιπολαιότητες(;) και λάθη από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στο Λιβεριανό Τόμας Ντάνκαν που απεβίωσε πριν μερικές μέρες στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας επισημάνθηκαν χτες από πολύ σοβαρές καταγγελίες που έκαναν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Συνολικά οι νεκροί από τον ιό «Εμπολα» ξεπερνούν τους 4.450 και όσοι έχουν νοσήσει ξεπερνούν τους 8.500.

Καταγγελίες για μη τήρηση πρωτοκόλλου!

Η πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Νοσοκόμων Ρόουζαν Ντεμόρο, επικαλούμενη καταγγελίες νοσοκόμων στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας, ανακοίνωσε χτες πως ο Λιβεριανός ασθενής Τ. Ντάνκαν που ανέπτυξε στις ΗΠΑ συμπτώματα του ιού «Εμπολα» είχε αφεθεί σε αίθουσα του νοσοκομείου με άλλους ασθενείς επί τουλάχιστον ένα τετράωρο, δίχως να έχει ληφθεί από τη διοίκηση το παραμικρό μέτρο προφύλαξης ούτε για το ιατρο - νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε για τους άλλους αρρώστους. Τόνισε ότι στο νοσοκομείο δεν ακολουθήθηκαν πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας έναντι του «Εμπολα», γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν!

Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του συνδικάτου απάντησε στις πρόσφατες κατηγορίες του γενικού διευθυντή του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, πως η πρώτη νοσοκόμα μολύνθηκε από τον ιό τάχα επειδή παραβίασε πρωτόκολλο ασφαλείας. Η Ντεμόρο πρόσθεσε ότι, ακόμη και όταν ο ασθενής υπέφερε από εμετούς και διάρροια, καμία οδηγία δεν είχε δοθεί από το νοσοκομείο για τον τρόπο χειρισμού των υψηλής μολυσματικότητας υλικών, πέραν της οδηγίας για την άμεση απομάκρυνση των λερωμένων πετσετών. Επίσης, τα δείγματα που προέρχονταν από τον ασθενή και αναλύθηκαν στο εργαστήριο του νοσοκομείου δεν έτυχαν ειδικής μεταχείρισης. Επιπλέον, τα δείγματα αυτά «δε σφραγίστηκαν κατά κάποιον ειδικό τρόπο, ούτε διακινήθηκαν χέρι με χέρι, αλλά μέσω του συστήματος σωλήνων για τη μεταφορά υλικών του νοσοκομείου, που πλέον κινδυνεύει να είναι ολόκληρο μολυσμένο».

Τα μέλη του προσωπικού που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στο συνδικάτο δεν κατονομάζονται για να μη διωχτούν, πράγμα που δείχνει και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί αυτήν την ώρα στα νοσοκομεία όχι μόνο του Τέξας, αλλά και άλλων περιοχών στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, αποφασίζοντας χτες βράδυ να ματαιώσει προεκλογική επίσκεψη εκστρατείας Δημοκρατικών, για να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με τον «Εμπολα». Ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να δοθούν περισσότερα κονδύλια για την αποτροπή ή την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης στη χώρα από τον αιμορραγικό ιό.

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ άλλων και για την επιδημία του «Εμπολα», ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή «ο κόσμος δεν κάνει αρκετά» για να σταματήσει την επιδημία. Υποστήριξε ότι η νόσος «πρέπει να σταματήσει στην πηγή της, στη Δυτική Αφρική», και ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι αποτελεσματικό και είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η επιδημία στις ΗΠΑ.

«Χάνεται η μάχη»

Το ίδιο 24ωρο ο Αντονι Μπάνμπερι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για το συντονισμό δράσης κατά του «Εμπολα» (UNMEER), εκτίμησε ότι ο κόσμος χάνει πλέον τη μάχη κατά του ιού και ότι έχει αποτύχει στην ανάσχεση της θανατηφόρας επιδημίας.

Μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ακρα, όπου η αποστολή του ΟΗΕ έχει το γενικό αρχηγείο της, ο Μπάνμπερι απηύθυνε δραματική έκκληση διεθνώς λέγοντας πως «είτε σταματάμε τον Εμπολα τώρα ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης».

Υπενθυμίζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που προβλέπουν την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε βδομάδα στη Δυτική Αφρική το Δεκέμβρη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δε θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους».

Εκτακτα μέτρα μελετά η ΕΕ

Ωρες μετά από την ανακοίνωση των ισπανικών αρχών ότι εξετάζουν στη Βαρκελώνη πέντε πιθανά κρούσματα της νόσου, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ άρχισαν να εξετάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες την πιθανή λήψη νέων, έκτακτων μέτρων σε επίπεδο αερομεταφορών και υπηρεσιών υγείας, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη διεθνή πανδημία του «Εμπολα».

Η θερμομέτρηση επιβατών σε αεροδρόμια και λιμάνια με θερμοκάμερες, που εφαρμόζεται ήδη σε ΗΠΑ και Βρετανία, προτείνεται ως ένα από τα πιθανά μέτρα πρόληψης και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση «δε θα πρέπει να περιοριστούμε στη λήψη θερμοκρασίας, αλλά να δίνουμε περισσότερες πληροφορίες και υπηρεσίες στους πιθανούς φορείς του ιού».

Το φως της δημοσιότητας είδαν επίσης πληροφορίες πως ανάμεσα στα πιθανά μέτρα που μελετούνται έναντι του «Εμπολα» είναι η ανάσχεση πτήσεων σε περιοχές με έξαρση της επιδημίας και επιστράτευση της πολεμικής αεροπορίας για αεροδιακομιδές ασθενών και μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού.

Πάντως, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκός «συντονισμός» για το θέμα, ώστε να αποφευχθεί «κάθε παράλογος φόβος και αναποτελεσματικά μέτρα».

Φεύγουν οι γερμανικές εταιρείες από τη Δυτική Αφρική

Σε κάθε περίπτωση, οι τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η επιδημία στις ρημαγμένες (από τα συμφέροντα των μονοπωλίων) χώρες της Δυτικής Αφρικής αντανακλάστηκε και στην απόφαση του γερμανο - αφρικανικού επιχειρηματικού επιμελητηρίου πως σταματούν, μέχρι νεωτέρας, όλες οι δραστηριότητες των γερμανικών εταιρειών στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης, Στέφαν Λιέμπινγκ, όλα τα έργα υποδομής αλλά και τα ενεργειακά έργα που εκτελούνται σε αυτές τις χώρες από μια δεκάδα γερμανικών επιχειρήσεων έχουν ανασταλεί επ' αόριστον. Ανέφερε ότι παρόμοια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια και η Νότια Αφρική, θα συνεχίσουν να εκτελούνται, αλλά προειδοποίησε ότι ο πανικός που έχει προκληθεί από τον ιό «Εμπολα» «ίσως μετατρέψει, για ακόμη μία φορά, την Αφρική σε ήπειρο κρίσης».

Αντίθετα, χρυσές δουλειές εμφανίζονται να κάνουν εξαιτίας του ιού βρετανικές εταιρείες που έχουν εξειδικευτεί στην πώληση υγειονομικού εξοπλισμού ασφαλείας.

Τώρα... θυμήθηκαν τα εμβόλια

Επίσης κινήσεις γίνονται και για την ανάπτυξη εμβολίων, αλλά σε ποσότητες ως 20.000 (δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό), και δεν αναμένεται τέτοια παραγωγή πριν την άνοιξη του 2015. Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει πάντως για άλλη μια φορά ότι όσο η υγεία των ανθρώπων, η έρευνα, το φάρμακο μετριούνται ως κόστος - και αυτό συμβαίνει στον καπιταλισμό - οι άνθρωποι θα πεθαίνουν. Και φυσικά τα μεγάλα φαρμακευτικά μονοπώλια, όσο πεθαίνουν στην Αφρική ή το λεγόμενο τρίτο κόσμο και βλέπουν ότι δεν έχουν γρήγορα και ικανοποιητικά κέρδη, δεν πρόκειται να ασχοληθούν σοβαρά. Αυτό αποδεικνύει και ο συγκεκριμένος ιός «Εμπολα» που πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο Νότιο Σουδάν και από τότε είχε κάποιες εξάρσεις στη ΛΔ Κονγκό το 1995 και άλλες χώρες, ως τη φετινή ραγδαία επέκταση στη Δυτική Αφρική. Τώρα που κινδυνεύει να επηρεάσει ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Δύσης, εμφανίζεται μια ευαισθητοποίηση. Επίσης για το συγκεκριμένο ιό, όπως και για άλλους παρόμοιους φονικούς ιούς, υπάρχει πάντα η αμφιβολία αν προήλθαν από εργαστήρια ως βιολογικό όπλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόοδος σε Λιβερία, ανησυχητική η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε(2014-11-12 00:00:00.0)
Χειρότερη κρίση ο «Εμπολα»(2014-10-14 00:00:00.0)
Ενδημική η επιδημία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουϊνέα(2014-10-11 00:00:00.0)
Κοντά στις 3.000 οι νεκροί από τον ιό(2014-09-26 00:00:00.0)
Νέο θύμα στη Νιγηρία(2014-08-14 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η ανησυχία και σε Κένυα - Αιθιοπία(2014-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ