Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - IΤΑΛΙΑ
Συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους κλάδους

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ
ΡΩΜΗ.--

Παρόντες στην υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, και ο Κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος βρέθηκε στη Ρώμη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ οι συμφωνίες είναι συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ και υπογράφτηκαν από στελέχη της Σινο-ιταλικής Επιχειρηματικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε μόλις πριν τέσσερις μήνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συμφωνία αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία κατέληξε ο κινεζικός όμιλος BAIC προκειμένου να αγοράσει 50 ελικόπτερα από την εταιρεία πολεμικού υλικού «Finmeccanica».

Στις επαφές των δύο ηγετών, ο Kετσιάνγκ επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι ο επιχειρηματικός τομέας είναι η κύρια δύναμη προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο Ρέντσι εξέφρασε ιδιαίτερα προθυμία να συνεργαστεί με την Κίνα με δεδομένη τη ραγδαία «παγκοσμιοποίηση» (σ.σ. δηλαδή, την όλο και στενότερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών που γεννούν νέες ευκαιρίες για μπίζνες αλλά και οξύνουν διαρκώς τον ανταγωνισμό).

Ανάμεσα στους κλάδους που οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι πρέπει να δυναμώσει η συνεργασία των δύο χωρών είναι η αεροδιαστημική, το εμπόριο, οι υποδομές, η Ενέργεια αλλά και η βιοϊατρική.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδυτικές δράσεις των κινεζικών κεφαλαίων, με δεδομένη και την ώθηση που δίνει η εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια σειρά από στερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, Κινέζος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ότι σήμερα στην Κίνα ξεπερνούν τα 82 εκατομμύρια οι άνθρωποι εκείνοι που ζουν (σ.σ. δηλαδή πασχίζουν να επιβιώσουν ουσιαστικά) με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

10η Σύνοδος Ασίας - Ευρώπης

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Μιλάνο η 10η Σύνοδος Ασίας - Ευρώπης (ASEM) με τη συμμετοχή άνω των 50 κρατών (η ASEM έχει σήμερα 51 μέλη ενώ Κροατία και Καζαχστάν αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή ίσως και στις φετινές εργασίες).

Η συγκεκριμένη συνάντηση ξεκίνησε το 1996, δηλαδή λίγο μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και αφορά τις προσπάθειες μιας σειράς ασιατικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων να ενισχύσουν τη θέση τους περιφερειακά και διεθνώς, έναντι ανταγωνιστών τους, όπως τα αμερικανικά κεφάλαια κ.ά.

Το θέμα της συνάντησης στο Μιλάνο είναι «υπεύθυνη συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια».

Επίσης, σήμερα και αύριο θα γίνει και η 14η συνάντηση του Επιχειρηματικού Ευρω-ασιατικού Φόρουμ (που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ASEM) με θέμα «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές σχέσεις για να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ολοκλήρωση Ευρώπης και Ασίας». Τη συνάντηση φιλοξενεί η Ενωση των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria και αναμένεται να «συγκεντρώσει» το ενδιαφέρον περίπου 300 υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών (π.χ. ρωσική «Lukoil», κορεατική «Samsung») από τις δύο ηπείρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένο ενδιαφέρον διμερούς συνεργασίας με το βλέμμα στις ΗΠΑ(2018-10-26 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο αυξανόμενος «προστατευτισμός»(2017-09-23 00:00:00.0)
Μπαράζ διμερών επαφών για ζητούμενα του κεφαλαίου(2015-11-07 00:00:00.0)
Εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε αναζήτηση νέων ευκαιριών(2014-10-17 00:00:00.0)
Στην Ιταλία ο Κινέζος πρωθυπουργός(2014-10-15 00:00:00.0)
Προς εκτόνωση η ένταση στις διμερείς σχέσεις(2010-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ