Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ
Στέλνει νέο εκστρατευτικό σώμα χιλιάδων ανδρών στην Ανατολική Ευρώπη

Με αποφάσεις έντασης της εγκληματικής δράσης της σε όλο τον πλανήτη ολοκληρώθηκε χτες η σύνοδος της λυκοσυμμαχίας

Οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ για «συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα» στην Ανατολική Ευρώπη οξύνουν παραπέρα τις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή

Associated Press

Οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ για «συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα» στην Ανατολική Ευρώπη οξύνουν παραπέρα τις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή
Με τη λήψη απόφασης για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής Δύναμης Ετοιμότητας («αιχμή του δόρατος», τη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ), ουσιαστικά ένα νέο εκστρατευτικό σώμα πολλών χιλιάδων ανδρών με πλήρη υποστήριξη από αέρα και θάλασσα και μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της λυκοσυμμαχίας, όπως τη χαρακτήρισαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ευρωατλαντικού άξονα. Αλλωστε, διεξήχθη ενόσω οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη και στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία, λόγω της επιχείρησης διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια, και στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Σε αυτό το φόντο, πάρθηκαν και άλλες αποφάσεις για: Αύξηση των κρατικών δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ανάληψη στρατιωτικής δράσης από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη του. Προετοιμασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και του Μαυροβουνίου, παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Ιορδανία. Υλοποίηση νέας ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν το 2015. Αξιοποίηση της δράσης των ισλαμιστών σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη για εκ νέου δράση εκεί δυνάμεων χωρών της λυκοσυμμαχίας.

Ανοίγοντας χτες το πρωί τις εργασίες της Συνόδου και δίνοντας τον τόνο των διαβουλεύσεων, ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φο Ράσμουσεν, τόνισε απευθυνόμενος στους ηγέτες των 28 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ :

«Καθώς συναντιόμαστε σήμερα (σ.σ: χτες), τα κύρια θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας είναι υπό αμφισβήτηση, με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Από την αστάθεια και τον βίαιο εξτρεμισμό σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Από νεότερες απειλές, όπως στον κυβερνοχώρο και τις πυραυλικές επιθέσεις. Σήμερα θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον εξοπλισμό, τοποθετημένες στο σωστό μέρος, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Και θα αναλάβουμε δέσμευση για αντιστροφή της μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών μας. Για να μοιραστούμε τις ευθύνες για την ασφάλεια μας».

«Αιχμή του Δόρατος»

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο ίδιος αργότερα στα ΜΜΕ, η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης για ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Συμφωνήσαμε ότι θα διατηρήσουμε συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα στον Ανατολικό τομέα της συμμαχίας, με στάθμευση εκ περιτροπής στις χώρες της περιοχής. Εχουμε ήδη μια Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια πολυεθνική δύναμη, η οποία έχει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, μαζί και ειδικές δυνάμεις. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων. Σήμερα(σ.σ. χτες)συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε αυτό που θα αποκαλούσα μια "αιχμή του δόρατος" στο εσωτερικό της Δύναμης Αντίδρασης, μια πολύ μεγάλη Δύναμη Ετοιμότητας που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η αιχμή του δόρατος θα περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμη να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ημέρες με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και Ειδικών Δυνάμεων. Για τη διευκόλυνση με ενισχύσεις θα στήσουμε, επίσης, ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στον Ανατολικό Τομέα της Συμμαχίας. Με εγκαταστάσεις υποδοχής. Υποδομές εξοπλισμού, προμηθειών και σχεδιασμού. Θα εντατικοποιήσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα αναβαθμίσουμε τα σχέδια άμυνας. Και θα προχωρήσουμε σε περισσότερες έκτακτες ασκήσεις (short-notice exercises)», εξήγησε ο Ράσμουσεν.

Επίσης, η Σύνοδος ενέκρινε ένα «πακέτο 16 προτεραιοτήτων», μεταξύ των οποίων: Η ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Η αύξηση των δαπανών των κρατών - μελών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η πιο ενεργός συμμετοχή και συνεισφορά όλων των κρατών - μελών στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις. Η στενότερη συνεργασία με χώρες που διατηρούν σχέση «εταίρου» με το ΝΑΤΟ («θα προσφέρουμε στους εταίρους μας περισσότερες ευκαιρίες για να εργαστούν και να εκπαιδευτούν μαζί μας, ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε αποτελεσματικοί όταν αναπτυσσόμαστε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας», είπε ο Ράσμουσεν). Η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας Οικοδόμησης Αμυντικής Ικανότητας («Defence Capacity Building Initiative») για υποστήριξη και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στον τομέα άμυνας και ασφάλειας στις χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ. Στήριξη μέσω αυτής της Πρωτοβουλίας θα λάβουν οι Γεωργία, Μολδαβία και Ιορδανία, δείγμα της επιχείρησης παραπέρα διείσδυσης της λυκοσυμμαχίας σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Αλλωστε, η Σύνοδος επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί σε ισχύ την «Πολιτική Ανοικτών Θυρών» του για χώρες που πληρούν τα κριτήρια να γίνουν πλήρη μέλη του. «Και καμία τρίτη χώρα δε διαθέτει δικαίωμα βέτο έναντι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρασμουσεν στέλνοντας μήνυμα στη Ρωσία.

«Τόξο» από Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία

Επ' αυτού, η Σύνοδος κατέληξε σε μια δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν τη Γεωργία στην προετοιμασία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, θα επιταχυνθούν οι αντίστοιχες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 η λυκοσυμμαχία να αξιολογήσει αν θα το δεχτεί στους κόλπους της.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, που στη Σύνοδο χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα από τους ΝΑΤΟικούς ως «χώρα - κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια», η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, μετά και από συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει να υλοποιήσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Επίσης, να συνεχιστούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με στόχο την επίτευξη της διαβόητης «διαλειτουργικότητας» (να επιχειρούν από κοινού, δίχως προβλήματα, ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε περιβάλλον σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας). Επισήμως δεν έγινε λόγος για υποδοχή αργότερα της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος του, «προοπτική» που εξοργίζει τη Μόσχα και φαίνεται, επίσης, να βρίσκει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ από κράτη - μέλη του όσο και στο εσωτερικό της ουκρανικής κυβέρνησης.

Παραπέρα, το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να ξαναπαράσχει υποστήριξη σε Λιβύη και Ιράκ, με πρόσχημα τη δράση των ισλαμιστών (που οι ΗΠΑ, και όχι μόνο, υποστήριξαν και χρηματοδότησαν στα πρώτα βήματά τους) και την «αστάθεια» στις περιοχές αυτές.

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ να γίνει στην Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ