Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στη ΔΕΘ για νέες διαβεβαιώσεις συνέχισης της αντιλαϊκής επίθεσης

Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και «ψίχουλα» διαχείρισης της ακραίας φτώχειας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως «κοινωνική πολιτική» ο πρωθυπουργός

Αποψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ

Motion Team

Αποψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου θα μιλήσει σήμερα το πρωί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στα εγκαίνια της 79ηςΔιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να τάξει νέα προνόμια στο κεφάλαιο, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα επιταχύνει τις διαβόητες αναδιαρθρώσεις. Αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να διευρύνουν την κερδοφορία τους στις νέες συνθήκες, φτηναίνοντας παραπέρα την εργατική δύναμη και «χτυπώντας» παραπέρα όποια εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του, που οριστικοποιείται σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να εστιάσει στην «ανάγκη» τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, παραπέμποντας και στις ενέργειές του για μείωση του ενεργειακού κόστους. Να παράσχει διαβεβαιώσεις για έναρξη της συζήτησης το επόμενο διάστημα με τους ξένους δανειστές για κάποιου τύπου ελάφρυνση του δημόσιου χρέους (με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή/και μείωση επιτοκίων), ώστε να απελευθερωθούν κρατικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Να τους υποσχεθεί νέα χρηματοδοτικά πακέτα μέσω «επενδυτικών προγραμμάτων» αλλά και νέες φοροελαφρύνσεις, με διακηρυγμένο στόχο του ο φόρος επί των κερδών να πέσει στο 15% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, συν τη μείωση του συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος στα υψηλά κλιμάκια, στόχευση που, επίσης, ικανοποιεί τα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιούχων.

Ολα αυτά όχι άμεσα αλλά «με πρόγραμμα» και προκειμένου να μην τεθούν σε «κίνδυνο» τα περιλάλητα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Οπερ σημαίνει, βασικά, συνέχιση και διεύρυνση της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, προκειμένου να μην προκύψουν κενά από τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα, θα επιμείνει στην εκκίνηση της διαδικασίας της λεγόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με μια δέσμη προτάσεων που κατοχυρώνουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, σταθερές αστικές κυβερνήσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων που θέλουν τα μονοπώλια.

Στάχτη στα μάτια

Σε μια προσπάθεια να παραμυθιαστούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ότι δήθεν κάτι καλύτερο γίνεται και για το λαό, ρόλο «καρότου» θα παίξουν ορισμένα «ψίχουλα» που δεν αναιρούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, π.χ. κάποιες μικροδιορθώσεις που απεργάζεται η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ (ορισμένες εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μαζί με διορθώσεις των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση στις αξίες, οι σχετικές διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα). Τα παραπάνω θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν ως φιλολαϊκή πολιτική, την ώρα που ο φόρος στη λαϊκή κατοικία και ιδιοκτησία, με την όποια ονομασία του, παγιώθηκε και απλώθηκε και στα αγροτεμάχια. Αλλωστε, οι πρώτες εκτιμήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκαναν λόγο για πολύ περισσότερα αναμενόμενα έσοδα από ό,τι προϋπολόγιζαν.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (γράφεται ότι θα είναι κατά 30%), με στόχο η τιμή διάθεσής του να πέσει κοντά στο 1 ευρώ ανά λίτρο. Και αυτό ύστερα από τουλάχιστον δυο χειμώνες στους οποίες τα λαϊκά νοικοκυριά ξεπάγιασαν, χώρια το γεγονός ότι, με την καθίζηση του λαϊκού εισοδήματος και την ογκούμενη ανεργία, θεωρείται πολύ δύσκολο να εξοικονομηθούν χρήματα για προμήθεια καυσίμου ακόμα και σε αυτήν την τιμή.

Ως παροχή και ανακούφιση σχεδιάζεται να παρουσιαστεί, επίσης, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ο αριθμός των δόσεων να διαμορφωθεί στις 100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και στις 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά. Η διάταξη αναμένεται, επίσης, άμεσα στη Βουλή.

Λέγεται, ακόμα, ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για μείωση αργότερα, έως και 50%, του ποσοστού της «έκτακτης» Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία όμως μόνο έκτακτη δεν αποδείχτηκε, καθώς επιβάλλεται χρόνια τώρα και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2015.

Πέραν τούτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», τρομοκρατώντας το λαό ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αλλωστε, ήδη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε συσκέψεις με κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, φέρεται να είπε ότι ο Σαμαράς θα παρουσιάσει «ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στοχευμένες ελαφρύνσεις βαρών, με διόρθωση αδικιών αλλά και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, καθ' όλα ψευδεπίγραφη, εφόσον έχουν στρατηγική ταύτιση στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Συν να επιτεθεί στις «συντεχνίες». Μόνιμη επωδός σχεδόν σε κάθε ομιλία του, στοχοποιώντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα, πατώντας και σε υπαρκτά φαινόμενα σήψης, που όμως χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν δικούς τους, συστημικούς, εργατοπατέρες.

Στον «αφρό» το κρατικό χρέος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την πλευρά του ΔΝΤ, διάσκεψη με αντικείμενο τη «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το διήμερο 14 με 15 Νοέμβρη. Σε αυτή αναφέρεται ότι θα μετάσχουν η τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί σε ποιο επίπεδο θα γίνει η εκπροσώπηση της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν χθες να διαψεύδουν τις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο η πρωτοβουλία φέρεται να είναι υπαρκτή και να ανήκει στην πλευρά του ΔΝΤ, που κατά το παρελθόν έχει βάλει στο τραπέζι ζήτημα νέου «κουρέματος» του κρατικού χρέους σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων «ενδιαφερόμενων». Να σημειωθεί ότι στις διεργασίες για το προηγούμενο κούρεμα είχε πρωτοστατήσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Εξάλλου, για την ερχόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η κατάθεση των «τροποποιητικών»» ρυθμίσεων σχετικά με τον «ενιαίο φόρο» ακινήτων. Να σημειωθεί ότι η πρώτη από τις 6 προβλεπόμενες δόσεις έχει καταληκτική ημερομηνία πληρωμής στις 30 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ