Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε στρατηγική σύμπλευση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Μπόλικος «κουρνιαχτός» σηκώνεται γύρω από το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων στις οποίες εστιάζει η συγκυβέρνηση, ενόψει και του νέου κύκλου διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ -ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Σε προπαγανδιστικό επίπεδο, λόγος γίνεται για σταδιακή αποκλιμάκωση στους φόρους και τα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό, με παρεμβάσεις που θα αφορούν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης, στο «τέλος επιτηδεύματος» που έχουν φορτώσει στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Σε καμία περίπτωση δε γίνεται λόγος για κατάργησή τους...

Με δεδομένη την απογείωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία εκπονούνται σενάρια και σχεδιασμοί για τη χρονική επιμήκυνση των προβλεπόμενων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών, καθώς και για «διορθώσεις» γύρω από την επιβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στο επίκεντρο της πολιτικής τους, είναι η διόγκωση της συνολικής μάζας των φόρων που τελικά θα εισρεύσει στα ταμεία του αστικού κράτους. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε νέες φοροελαφρύνσεις και κρατικό χρήμα για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε συνδυασμό και με τους σχεδιασμούς για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, η διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου αποκτά «βαθμούς ελευθερίας», προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και των επιχειρηματικών κερδών. Κεντρικός άξονας είναι η αποκαθήλωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, τόσο σε αυτά που διανέμονται στους μεγαλομετόχους όσο και στα αδιανέμητα, τα οποία προορίζονται για μελλοντικές επενδύσεις. Στην ημερήσια διάταξη είναι και η ελάφρυνση των βιομηχάνων σχετικά με το ενεργειακό κόστος, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα».

Πρόκειται για ζητήματα, στα οποία βάζει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να θολώσει το πεδίο γύρω από τις θέσεις που υπηρετεί και διαμορφώνονται με γνώμονα την ανάγκη του κεφαλαίου να τονώσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του. Ανοιχτά και απροκάλυπτα, παρά τα «ήξεις αφήξεις» των διαφόρων στελεχών της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει πλέον τους αντιλαϊκούς φόρους, υποβάλλοντας τις δικές της διαχειριστικές προτάσεις. Ετσι, το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αποπληρωμή της οφειλής στη εφορία σε μηνιαίες δόσεις και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Επισημαίνει: «Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), δεν διαγράφονται αλλά "παγώνουν" μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει τη σταδιακή, έστω, εξόφλησή τους». Χωρίς περιστροφές, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως «υπόχρεους» τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, γεγονός που δείχνει συμφωνία με τη φοροληστεία τους. Ετσι, ενώ παραδέχεται την αδυναμία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια, την ίδια ώρα τούς απασχολεί και το πώς τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τους φόρους για να μη χάσει το κράτος των καπιταλιστών!

Ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε αυτή τη φάση, επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρωτοστάτης στις «διορθώσεις» των αντιλαϊκών μέτρων και αστοχιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις «αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ», καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις «ρυθμίσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στα δάνεια των νοικοκυριών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ