Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάντως, οι χώροι κλιματίζονται...

Μακριά από τις υπάρχουσες ανάγκες επιβεβαιώνεται ότι είναι οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας «από τους 5.000 υπάρχοντες γιατρούς, οι 2.500 υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ». Βασικά, όλη τη χώρα «καλύπτουν» μόλις 2.500 γιατροί στις δομές του ΠΕΔΥ και άλλοι 900 επικουρικοί ιατροί (σ.σ. για ένα χρόνο) που αναμένεται να προσληφθούν. Οι του ΕΟΠΥΥ, επίσης, λειτουργούν συμπληρωματικά χωρίς να καλύπτουν τις ανάγκες. Στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση είναι παρόμοια, με χιλιάδες κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, «επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, δυστυχώς, διαχρονικά στα Κέντρα Υγείας των νησιών». Τόσο στις δομές του ΠΕΔΥ, όσο και στα Κέντρα Υγείας, εκτός από την υποστελέχωση, η κατάσταση είναι δραματική και αναφορικά με τον εξοπλισμό. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ έχουν κλείσει και οι ασθενείς εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πληρώνοντας 15% συμμετοχή για εξετάσεις, δε λειτουργούν μηχανήματα για υπερήχους, ακτινογραφίες κ.λπ., λείπουν υλικά, φάρμακα, δε γίνονται όλες οι προληπτικές εξετάσεις. Πάντως, το υπουργείο ενημερώνει τα Κέντρα Υγείας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι των ιατρείων και των εξετάσεων είναι κλιματιζόμενοι»...

Δώστε προνόμια και χρήμα...

«Ο υπουργός και συνολικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις μέσα από το ήδη υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο και όχι να παριστάνουν τους απλούς παρατηρητές των εξελίξεων, ή να απεργάζονται λύσεις για διακοπή αζημίως των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, που νομοτελειακά θα οδηγήσει πολλά νησιά εκτός συγκοινωνίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα το χειμώνα». Πρόκειται για δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου. Ομως, το «υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο» διαμορφώθηκε στη βάση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ. Αυτή είναι μία από τις αιτίες για τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα. Γιατί το «υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο» είναι ραμμένο στα συμφέροντα των εφοπλιστών και ένα από τα βασικά του στοιχεία είναι οι «συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας». Δηλαδή, η πατέντα των άγονων γραμμών για να τσεπώνουν οι εφοπλιστές εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, προκειμένου να δρομολογούν πλοία στα νησιά. Με άλλα λόγια, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δώστε και άλλα προνόμια και χρήμα στους εφοπλιστές για να έχουν τα νησιά καράβια.

Για τις μετεγγραφές και τους «λιμνάζοντες»

Οι μετεγγραφές των φοιτητών και οι διαγραφές των λεγόμενων λιμναζόντων φοιτητών είναι δύο θέματα που συζητιούνται και ξανασυζητιούνται αυτήν την περίοδο. Τεχνικές λεπτομέρειες προστίθενται και αφαιρούνται, τάχα για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν αντέχουν άλλο να αιμορραγούν, συντηρώντας δύο σπίτια, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ή για να μπει ένα χρονικό όριο στους φοιτητές που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους. Βέβαια, κάθε μέτρο ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών είναι θεμιτό, όμως για την οριστική λύση στο πρόβλημα δε μιλάει κανένας: Δημόσιες και δωρεάν εστίες για να μένουν όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους, δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις, να μη χρειάζεται οι φοιτητές να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για συγγράμματα, αναλώσιμα και άλλα απαραίτητα υλικά για τις σπουδές τους, να καλύπτονται τα ιδρύματα με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές ώστε να μην καθυστερούν τα εργαστήρια και γενικότερα τα προγράμματα σπουδών, να προβλέπονται ειδικά επιδόματα για φοιτητές από φτωχά λαϊκά στρώματα, οικογένειες ανέργων, ΑμΕΑ κ.τ.λ. ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους... Με όλα τα παραπάνω σαν βάση, δε θα μιλούσαμε σήμερα ούτε για «λιμνάζοντες» φοιτητές, ούτε για ένα μεγάλο όγκο μετεγγραφών.

«Βγάζουν λάδι» την ΕΕ

Για «ψίχουλα και εμπαιγμό» των αγροτών έκανε λόγο η «Αυγή» (19/8/2014), με αφορμή τις αποζημιώσεις για απόσυρση αγροτικών προϊόντων από την αγορά, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, μετά τα οικονομικά μέτρα εναντίον της από την ΕΕ. Δηλαδή, αν οι αποζημιώσεις ήταν μεγάλες «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρώτη φορά που, κριτικάροντας δήθεν την ΕΕ, αθωώνουν τη στρατηγική της. Γιατί, ενώ η απόφαση της ΕΕ οδηγεί στην καταστροφή αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να διατεθούν πάμφθηνα στο λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την καταστροφή και ζητά να δοθούν πιο πολλά λεφτά στους αγρότες για την καταστροφή! Ταυτόχρονα, «βγάζει λάδι» την ΕΕ, όταν θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για την καταστροφή. Να τι γράφει: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και ελάχιστο δυναμισμό για να διεκδικήσει μερικά εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από το "χαλάζι" της ουκρανικής κρίσης που καταστρέφει την ελληνική παραγωγή». Τα ίδια, βεβαίως, επανέλαβε προχτές στους ροδακινοπαραγωγούς ο Αλ. Τσίπρας: «Κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφικής για τα ελληνικά συμφέροντα κρίσης στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που σήμερα βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ