Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κονδύλια για τα μονοπώλια - χρεοκοπία για το λαό

Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όφελος των μονοπωλίων και σε βάρος του λαού, έσπευσε να παράσχει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην επίσκεψή του χτες στην Αθήνα και στις επαφές του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Και οι δύο, άλλωστε, επέμειναν στη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με νέα χρηματοδοτικά πακέτα.

Μετά τη συνάντηση, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», μεταξύ άλλων με «την ωριμότητα των πολιτών της», τους οποίους κάλεσε ουσιαστικά να συνεχίσουν να υπομένουν την αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου ώστε να μπούμε «σε νέα εποχή χωρίς ελλείμματα (σ.σ. για τα οποία ούτε ευθύνεται, ούτε επωφελήθηκε ο λαός), με ανταγωνιστικότητα (σ.σ. των ντόπιων μονοπωλίων πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων) και εξωστρέφεια» (σ.σ. νέα πεδία κερδοφορίας που αναζητούν ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια). Αλλωστε, προετοιμάζοντας για νέα βάρη στις πλάτες του λαού, επέμεινε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, να μη διακινδυνέψουμε όσα πετύχαμε, να μην επιστρέψουμε ποτέ στα ελλείμματα και να το δείξουμε αυτό στους πολίτες, να το καταλάβουν και να το νιώσουν»...

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην Αργεντινή και αποσιωπώντας ότι (και) εκεί ο λαός υποφέρει από όλα τα μοντέλα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, τα μοντέλα χρεοκοπίας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για τη διάσωση της αργεντίνικης αστικής τάξης, κάλεσε πάλι το λαό να υπομείνει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική ως μονόδρομο, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, καθώς αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τις βλέψεις των ντόπιων μονοπωλίων.

Ο Αντ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι οι περισσότερες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν και «προτεραιότητες» στο πρόγραμμα του νέου προέδρου της Κομισιόν. Παρέθεσε ζητούμενα όπως η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους προς τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωενωσιακής οικονομίας έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ψηφιακή τεχνολογία, η έρευνα και τεχνολογία. Επιλεγμένοι κλάδοι της καπιταλιστικής οικονομίας όπου ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν εντονότερα ντόπια κεφάλαια.

Εμπαίζουν το λαό

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιούνκερ τόνισε ότι στο παρελθόν, ως πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013, υπερασπίστηκε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ και ότι πάλεψε γι' αυτό «σαν «λιοντάρι»! Επανέλαβε όσα είπε προ μερικών βδομάδων στο Στρασβούργο, ότι προωθεί πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για τα μονοπώλια της ΕΕ και την καπιταλιστική ανάπτυξη και έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση και τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «η Ελλάδα θα είναι ένα μέρος αυτού του προγράμματος επενδύσεων». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν σε όλη την ΕΕ: «Δεν είπα ότι η αυστηρότητα (βλ. λιτότητα) φτάνει στο τέλος της, η δημοσιονομική. Οχι. Θα παραμείνει η δημοσιονομική αυστηρότητα, αν θέλετε, όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κινδυνολογώντας και αυτός ώστε ο ελληνικός λαός να υπομείνει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα καλό παράδειγμα για την Αργεντινή για να αποφύγει όσα ήρθαν μετά. Οτι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, είτε με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής ή/και με μείωση επιτοκίων, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές - «εταίροι» το παραπέμπουν για συζήτηση το φθινόπωρο, αρνήθηκε να εκφράσει τη γνώμη του.

Κατά τη συζήτησή τους, Σαμαράς και Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο νέος Ελληνας Κοινοτικός επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο, ο Γιούνκερ απέφυγε να απαντήσει ποιο χαρτοφυλάκιο επιφυλάσσει για την Ελλάδα, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνάντηση και με τις άλλες 28 κυβερνήσεις, έσπευσε μόνο να καθησυχάσει ότι «δεν θα απογοητευτείτε».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε για τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας και ειδικά της «Banco Espirito Santo», που δέχεται πακέτο διάσωσης σχεδόν 5 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Ο Γιούνκερ, βρίσκοντας άλλη μια ευκαιρία να προπαγανδίσει υπέρ της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική, είπε ότι «διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά δεν φτάσαμε στο τέλος», ότι «το εύθραυστο της κατάστασης υπάρχει», «δεν έχουμε βγει από το τούνελ ακόμα ολοκληρωτικά», «αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι», «να εφαρμόζουμε οικονομικές πολιτικές με σωφροσύνη χωρίς να παραγνωρίζουμε το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποταμιεύουμε, να έχουμε εξυγίανση στους προϋπολογισμούς, αλλά πρέπει να έχουμε και προοπτικές ανάπτυξης», με άξονα φυσικά την εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μονοπωλίων.

Σε αυτό το σημείο ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να σημειώσει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. την οποία χρυσοπληρώνει ο λαός) είναι κάτι το οποίο ακριβώς δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας στα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώνει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία(2015-06-26 00:00:00.0)
Συζητήσεις για οικοδόμηση συναινέσεων στο φόντο των διαφορών κυβέρνησης - δανειστών(2015-06-17 00:00:00.0)
«Πέρα και πάνω από δεσμεύσεις...»(2014-09-25 00:00:00.0)
Διαβούλια για επίτροπο, Ενέργεια, μείγμα διαχείρισης(2014-08-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά διαπιστευτήρια για τη «μάχη της ανταγωνιστικότητας»(2014-06-18 00:00:00.0)
Στρατηγική επιλογή κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ(2013-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ