Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαβούλια για επίτροπο, Ενέργεια, μείγμα διαχείρισης

Την Αθήνα επισκέπτεται τη Δευτέρα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει ζητήματα που αφορούν ικανοποίηση βασικών απαιτήσεων ντόπιων μονοπωλίων, όπως η εξασφάλιση φτηνότερης Ενέργειας.

Ενόψει της επίσκεψής του, ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις (...) Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας». Αναφορές που παραπέμπουν σε σχέδια για αλλαγές στο αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης, με σκοπό την απελευθέρωση κονδυλίων για την πρόσθετη ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων, στην προσπάθεια των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν σχέσεις με μεσαία στρώματα (δημοσιοϋπαλληλία, εργατική αριστοκρατία) που διαρρήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στη στοχοπροσήλωσή τους να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί και με τον προτεινόμενο ως επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλο. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στο χαρτοφυλάκιο που θα λάβει ο Ελληνας επίτροπος, με την κυβέρνηση να επιθυμεί αυτό της διαχείρισης των «μεταναστευτικών ροών». Ο δε Αντ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι θα εξαργυρώσει την υποστήριξη που παρέσχε στον Ζ. - Κ. Γιούνκερ, προκειμένου να ανακηρυχθεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν.

Οι διεργασίες για τη διανομή των πόστων στην Κομισιόν βέβαια, όπως και για τα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ, διεξάγονται πάνω στο έδαφος των οξυμένων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων εντός της λυκοσυμμαχίας, με την κάθε κυβέρνηση να επιδιώκει να εξυπηρετήσει όσο γίνεται καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της.

Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης θα εστιάσει και στην ανάγκη προώθησης μέτρων παραπέρα ενίσχυσης των ντόπιων μονοπωλίων. Θυμίζουμε ότι προχτές στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΣΕΒ, η συζήτηση εστίασε στο «ενεργειακό κόστος», στην επιτάχυνση της εφαρμογής πακέτου ενίσχυσης των βιομηχάνων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από το Φλεβάρη. Πακέτο που «κολλάει» στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, με τα ευρωενωσιακά όργανα να διατυπώνουν ενστάσεις.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «θα τεκμηριώσουμε πολύ σοβαρά τα αιτήματά μας», αλλά, πρόσθεσε, «εάν καταλήξουμε σε απόλυτη διαφωνία, τότε εμείς έχουμε δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο νομίζουμε και η οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να μας παραπέμψει στα όργανα».

Ενδεικτική, εξάλλου, των αντιθέσεων που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΕΕ, των παζαριών με αφορμή τη διανομή πόστων στα ανώτατα όργανα της λυκοσυμμαχίας και της πρεμούρας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα μονοπωλιακά συμφέροντα ήταν η δήλωση Δένδια ότι «θα περιμένουμε να οριστεί στο πλαίσιο της Επιτροπής ο νέος αρμόδιος επίτροπος, γιατί, όπως ξέρετε, ο κ. Αλμούνια (σ.σ. ο νυν επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό) αποχωρεί. Ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, τα θέματα ανταγωνισμού θα τεθούν και σε αυτόν».

Τέλος, ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ έχει στο πρόγραμμά του συνάντηση και με τον Μ. Σχοινά, συντονιστή της λεγόμενης «Task Force» και της ομάδας της Κομισιόν στην Αθήνα που παρακολουθεί την εφαρμογή του μνημονίου.

Υποψηφιότητα Μογκερίνι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, με επιστολή του προς τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ, προτείνει ως υποψήφια για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φ. Μογκερίνι.

Σύμφωνα με το ANSA, ο Μ. Ρέντσι επιχείρησε να προωθήσει την υποψηφιότητά της ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, ωστόσο τότε δεν επετεύχθη συμφωνία και η σχετική απόφαση αναβλήθηκε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 Αυγούστου.

Οπως σημειώνει, η θέση της ύπατης εκπροσώπου προορίζεται για στέλεχος των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών (στους οποίους ανήκει το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ρέντσι), ως κομμάτι της συμφωνίας τους με το ΕΛΚ, βάσει της οποίας ο Γιούνκερ υπερψηφίστηκε από ΕΛΚ, σοσιαλδημοκράτες, αλλά και φιλελεύθερους για πρόεδρος της Κομισιόν.

Προσθέτει ωστόσο ότι δέκα με έντεκα κράτη - μέλη («κυρίως η Πολωνία όπως και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες») εναντιώνονται στην υποψηφιότητα Μογκερίνι με την αιτιολογία ότι «είναι πολύ άπειρη και ίσως αποδειχτεί πολύ ανεκτική απέναντι στη Ρωσία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ