Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή έκανε δεκτό χτες το αντιδραστικό «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «εκσυγχρονίζει» το πλαίσιο που αφορά την κατάρτιση και υπογραφή των δημόσιων συμβάσεων, συντρίβει τους «μικρούς» του χώρου για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και περιέχει παραπέρα ανατροπές για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο σήμερα θα εισαχθεί στο Θερινό Τμήμα της Βουλής και αύριο θα ψηφιστεί.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αφού ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο «θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων μέσα από τη συγκέντρωση της παραγωγής», αλλά τους εξασφαλίζει και τη δημιουργία νέου πεδίου κερδοφορίας, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης και του μνημονίου. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων από αγορά εμπορευμάτων, κατασκευή έργων, παροχή υπηρεσιών και βασική πρόβλεψη είναι η πρόθεση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και απαγόρευσης των κατατμήσεων. Στόχος δηλαδή των αλλαγών είναι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Δηλαδή, οι δημόσιες συμβάσεις να περάσουν στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να ωφελήσουν τα λαϊκά στρώματα. Η όποια εξοικονόμηση πόρων προκύψει θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε, τέτοιου είδους ζητήματα είδαμε και στο παρελθόν».

Αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου, που αποδεικνύουν ότι το κέρδος είναι το κριτήριο για την προώθηση της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων, σημείωσε:

-- Το άρθρο 22 προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, αφού κάνει λόγο για ανάθεση δραστηριοτήτων σε φορείς, που δεν είναι αναθέτουσες αρχές.

-- Στα άρθρα 27, 28 και 29 παρουσιάζονται μια σειρά δραστηριότητες που εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διαδικασίες των συμβάσεων, ώστε να διασφαλίζονται προνομιακοί όροι. Τέτοια παραδείγματα είναι η ενοικίαση ακινήτων, που διευκολύνει την παραχώρηση των δημόσιων κτιρίων με μακροχρόνιες συμβάσεις, τις γνωστές leasing bank, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων, οι χρηματοοικονομικές και ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης.

-- Αυτά που είναι ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα άρθρα 96 έως 101, όπου μέσα από τη διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων διευκολύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων όπως είναι το νερό, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία, η Ενέργεια και ο φυσικός και ορυκτός πλούτος. Δίνεται η δυνατότητα - μέσα από το νόμο - της ύπαρξης υπεργολαβιών, που ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, από μεριάς των υπεργολάβων, στον εργαζόμενο, για να μπορέσουν ακριβώς να αποκομίσουν ένα κέρδος σε αυτή την κατεύθυνση.

-- Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά τα επικουρικά ταμεία. Ουσιαστικά, από τη «Σκύλλα» της ενιαιοποίησης των Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όπου τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων των ενστόλων, θα πάνε να καλύψουν τη μεγάλη τρύπα του ενιαίου επικουρικού ταμείου, τους καλείται να επιλέξουν τη «Χάρυβδη» του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης του χαρακτήρα και της εμπορευματοποίησης παραπέρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης και όχι, βεβαίως, του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και από αυτή την άποψη, ουσιαστικά το να πάρει το αστικό κράτος τα χρήματα, τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, μειώνοντας συντάξεις και εφάπαξ, για να καλύψει τρύπες και να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, τους ζητάτε να επιλέξουν τη «Χάρυβδη» του χρηματιστηρίου, όπου ουσιαστικά τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων θα λεηλατηθούν από το χρηματιστήριο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται εκεί. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στη συνολικότερη επίθεση, την αντιασφαλιστική, που δέχονται οι εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια τις ευθύνες, τις οποίες έχει το κράτος και η εργοδοσία για τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, να τις μεταφέρετε στις πλάτες των ίδιων των ασφαλισμένων.

Τέλος, ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη για την οριοθέτηση του αιγιαλού, γιατί μέσα από αυτήν τη διαδικασία της οριοθέτησης θα διευκολυνθούν και θα νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις που έχουν γίνει στον αιγιαλό, αλλά και ταυτόχρονα, η παραχώρηση των αιγιαλών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο της αξιοποίησης, υποτίθεται, των αιγιαλών, στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ