Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστια φορολόγηση σε απομακρυσμένους οικισμούς

Αποκαλυπτικά τα παραδείγματα της ανακοίνωσης της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση ενάντια στη νέα φοροληστεία του «ενιαίου φόρου ακινήτων» καλεί η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού, αύριο, Τετάρτη, στις 8.00 μ.μ., μπροστά από την πρώην Νομαρχία.

Σε ανακοίνωσή της δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα για την υπερβολική φορολόγηση που επιβαρύνει μικρής αξίας ακίνητες περιουσίες, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς «καλλικρατικών» δήμων, όπου δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης ανά δημοτική ενότητα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στη Ζάκυνθο συγκεκριμένα, έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών καθοριστεί οικισμοί χωρίς όμως να καθοριστούν τιμές ζώνης ανά Δημοτική Ενότητα (οι παλιοί "Καποδιστριακοί" Δήμοι Αλυκών, Ζακυνθίων, Ελατίων, Αρτεμισίων, Λαγάνα). Αρα λαμβάνεται ως τιμή ζώνης η κατώτερη τιμή ζώνης του Δήμου Ζακύνθου από την Πόλη της Ζακύνθου και το Γαϊτάνι όπου μόνο εκεί έχει μέχρι σήμερα ορισθεί. Η κατώτερη δε τιμή ζώνης είναι στην περιοχή Καμίνια της Πόλεως Ζακύνθου και ανέρχεται στα 182,6 ευρώ ανά τ.μ.! Αποτέλεσμα, οι αξίες όλων των οικοπέδων ακόμα και για τα πιο φτωχά ορεινά χωριά, όταν είναι εντός οικισμού, υπολογίζονται με 182,6 ευρώ ανά τ.μ.!

Η τιμή αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου πάνω στην οποία αξία υπολογίζεται ο λεγόμενος συμπληρωματικός φόρος.

Δεν φτάνει μόνο αυτό, λόγω τουριστικής δραστηριότητας στο νησί, μεγάλο κομμάτι αγροτεμαχίων είναι εντός οικισμού, οπότε πολλοί αγρότες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα χωράφια τους σαν να ήταν παραθαλάσσια οικόπεδα!

Π.χ. κάτοικος χωριού του πρώην Δήμου Αλυκών με 5 στερέματα ελαιόδεντρα θα πληρώσει 5.000 ευρώ φόρο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ