Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στα ύψη η ένταση μετά το φόνο Παλαιστίνιου εφήβου

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ενας από τους δεκάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν χτες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
Ενας από τους δεκάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν χτες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Κόκκινο» χτύπησε χτες η ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ μετά την απαγωγή και το φόνο του 17χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, πιθανώς από Εβραίους εποίκους που θέλησαν με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο να εκδικηθούν για την προ ημερών απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών κοντά στη Χεβρώνα, την οποία αποδίδουν στη «Χαμάς».

Το άψυχο σώμα του Παλαιστίνιου εφήβου, ο οποίος αγνοούνταν από το βράδυ της Τρίτης στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ της κατεχόμενης από το Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έφερε έντονα σημάδια από άσκηση βίας και βρέθηκε χτες μετά τα ξημερώματα σε δασώδη έκταση της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Η εξαφάνιση και δολοφονία του προκάλεσε οργή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας του παιδιού. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ κατά των διαδηλωτών τραυματίζοντας πάνω από 30.

Λίγες ώρες μετά, πάλι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να συλλάβουν πάνω από 50 νεαρούς Εβραίους εποίκους, επειδή εξαπέλυαν επιθέσεις σε βάρος δεκάδων Αράβων κατοίκων της πόλης.

Μπροστά σε αυτό το κρεσέντο βίας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην ισραηλινή κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταδικάσει αμέσως το φόνο του νεαρού Παλαιστίνιου, όπως είχε κάνει και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιούνη και ώσπου τα πτώματά τους βρέθηκαν στις αρχές της βδομάδας σε εγκαταλειμμένο χωράφι στη Χεβρώνα.

Ο Νετανιάχου το έπραξε, διατάσσοντας έρευνα διαλεύκανσης του ειδεχθούς εγκλήματος και καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να μην προβαίνουν σε πράξεις εκδίκησης και αυτοδικίας. Ισχυρίστηκε δε ότι το Ισραήλ, που έχει στηριχτεί πάνω στο κράτος βίας και τρομοκρατίας που ασκεί στους Παλαιστίνιους, είναι «ευνομούμενη πολιτεία»...

Συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν και στο σπίτι της οικογένειας του Ζίαντ Αουάντ στη Δυτική Οχθη που κατεδαφίστηκε νωρίτερα από μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, επειδή ο Αουάντ είχε φυλακιστεί μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία», δηλαδή για αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις και είχε αποφυλακιστεί προ μηνών στο πλαίσιο ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας.

Αργότερα χτες βράδυ, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ καταδίκασε τη δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου, απαιτώντας την «άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών». Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε «αποτροπιασμό» για τη «νοσηρή δολοφονία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής όξυνση της δολοφονικής βίας κατά των Παλαιστινίων(2021-07-31 00:00:00.0)
Μόνιμη δύναμη του ΟΗΕ στη Δ. Οχθη ζητούν οι Παλαιστίνιοι(2019-01-30 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η φονική κατοχική βία(2015-10-27 00:00:00.0)
Με νεκρούς απάντησε το Ισραήλ στο διάγγελμα Αραφάτ(2001-12-18 00:00:00.0)
Ενταση και οργή(2001-08-03 00:00:00.0)
Αδιευκρίνιστη ένταση(1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ