Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αναζητά ισχυρότερη οικονομική παρουσία σε Ασία - Ειρηνικό

Επίσημη επίσκεψη του προέδρου Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε μια περίοδο που η Κίνα εμπλέκεται σε εδαφικές «διαμάχες» με μια σειρά χώρες της περιοχής και η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον (άρα και τους ανταγωνισμούς) πολλών μονοπωλίων, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα.

Αναλυτές εκτιμούσαν πως δεν είναι τυχαίο το ότι η πρώτη επίσκεψη του Τζινπίνγκ στην Κορεατική Χερσόνησο γίνεται στο Νότο και όχι στο Βορρά, συμπληρώνοντας επίσης ότι το Πεκίνο αναζητά συμμάχους απέναντι στο Τόκιο.

Η επίσκεψη γίνεται λίγα μόνο 24ωρα μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων όταν υπάρχει «σαφής κίνδυνος» για την Ιαπωνία αλλά και στενούς της συμμάχους. Εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, αλλά και της Σεούλ. Το ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας τόνισε ότι, χωρίς συμφωνία ή αίτημα της ίδιας, δε θα γίνει δεκτή ιαπωνική στρατιωτική παρέμβαση που θα επηρεάσει την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου, καλώντας παράλληλα το Τόκιο να διασφαλίσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Πέρσι, Κίνα και Κορέα είχαν συνολικό όγκο εμπορικών συναλλαγών 220 δισ. δολάρια, μεγαλύτερο από το άθροισμα των εμπορικών συναλλαγών που είχε η Σεούλ με το Τόκιο, αλλά και την Ουάσιγκτον. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας, ενώ η Ν. Κορέα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, αλλά και η πέμπτη μεγαλύτερη «πηγή» άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα.

Με αφορμή την επίσκεψη, Κινέζοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι «οι Κινέζοι επιχειρηματίες μπορούν να μάθουν πολλά από το καινοτόμο πνεύμα των Νοτιοκορεατών επιχειρηματιών».

«Ανοιγμα» και προς τις Φιλιππίνες

Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρέσβης στις Φιλιππίνες Ζχάο Τζιανχούα, μιλώντας σε εκδήλωση του φιλιππινέζικου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικές» τις κινεζικές επενδύσεις στις Φιλιππίνες. Εκτίμησε ότι, αν η χώρα κατόρθωνε να προσελκύσει 1 - 2 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες, θα έδινε ώθηση στην τουριστική της βιομηχανία και συνολικά υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, παρά τις διαφορές που υπάρχουν (σ.σ.: αναφερόμενος στις εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών που πρόσφατα προκάλεσαν νέες διπλωματικές εντάσεις).

«Εισάγετε περισσότερα από την Κίνα απ' ό,τι εξάγετε στην Κίνα, έτσι, χρειάζεται να κάνουμε κάτι γι' αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων.

  • Σοβαρή ανησυχία για τις εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς από το έδαφος της ΛΔ Κορέας εξέφρασε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι πρέπει ν' αποφευχθεί κάθε κίνηση που δε συμφωνεί με τις αρχές του ΟΗΕ. Χτες σημειώθηκε μία ακόμα εκτόξευση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ