Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ξεκίνησε χτες στη Βιέννη ο τελευταίος και πιο κρίσιμος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν, τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (γνωστή και ως Ομάδα των 5 + 1) με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας τουλάχιστον ως τις 20 του Ιούλη, που θ' αφορά συνολικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα άρει κάθε πιθανότητα ανάπτυξής του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, φτάνοντας χτες στο αεροδρόμιο της Βιέννης, δήλωσε ότι η χώρα του και οι έξι μεγάλες δυνάμεις μπορούν «να γράψουν Ιστορία», υπογράφοντας μια «εφικτή και βιώσιμη» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης». Σημείωσε ωστόσο το ενδεχόμενο να μην τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που οι συνομιλητές του εγείρουν «υπερβολικές απαιτήσεις».

Το προηγούμενο 48ωρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ζητήσει από τους Ιρανούς ηγέτες να μην «καταστρέψουν μια ιστορική ευκαιρία να τερματιστεί η οικονομική και διπλωματική απομόνωση του Ιράν και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών του».

Αν και η 20ή Ιούλη έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της εξεύρεσης συμφωνίας, υπάρχει η δυνατότητα εξαμηνιαίας παράτασης, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, όπως προβλέπει και η Συμφωνία της Γενεύης του 2013, με την οποία μπήκαν οι βάσεις για την έναρξη των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ