Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Νέα άσκηση που «ακουμπά» στα πλευρά της Ρωσίας

Το FIR Σόφιας, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η νέα αεροπορική άσκηση, συνορεύει με το FIR Συμφερούπολης, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τη νοτιοανατολική Ουκρανία...
Το FIR Σόφιας, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η νέα αεροπορική άσκηση, συνορεύει με το FIR Συμφερούπολης, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τη νοτιοανατολική Ουκρανία...
Σε νέα άσκηση κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), κατ' εντολή των κυβερνήσεων που εμπλέκουν ολοένα και βαθύτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε μια επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, η ΠΑ θα συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «European Air Transport Training 2014», η οποία θα διεξαχθεί από μεθαύριο Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 27 Ιούνη, με τέσσερα αεροσκάφη F-16 της 110 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας), ένα αεροσκάφος EMB-145H Erieye της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (εδρεύει στην Ελευσίνα), τα οποία θα επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, έναν αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, στο διεθνές αεροδρόμιο Plovdiv και θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται μάλιστα με το FIR της Συμφερούπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία... Περιοχές όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, για την είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, σ' άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με κεφάλαια της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Επισήμως, η άσκηση σκοπό έχει «την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών». Θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» πάλι εντός του FIR Σόφιας. Συμμετείχαν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων της ΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια και της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Ενα ακόμα ΝΑΤΟικό σχολείο στο Κιλκίς

Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η πραγματοποίηση από Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Ιούνη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, του «Σχολείου ΝΑΤΟικής ορολογίας και ορολογίας χερσαίων επιχειρήσεων», ενταγμένη στην εντατική εκπαίδευση στελεχών για τις επιχειρήσεις και αποστολές της λυκοσυμμαχίας όπου Γης.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ