Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά για την ... απουσία «αναπτυξιακής μέριμνας»

Ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι τα όποια πλεονάσματα προκύπτουν από το ξεζούμισμα του λαού φεύγουν «στο εξωτερικό για την αποπληρωμή του χρέους» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας όλο και πιο φανερό τον καημό του για το γεγονός ότι αυτά δεν αξιοποιούνται για τη στήριξη της κερδοφορίας των ντόπιων μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται ότι η αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε non paper που κυκλοφόρησε επικρίνει την πίστη της τρόικας ότι με «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής» η οικονομία «θα μπορέσει να αναπτυχθεί με τεράστιους ρυθμούς και να παράγει ακόμη πιο τεράστια πλεονάσματα που θα φύγουν στο εξωτερικό για την αποπληρωμή του χρέους». Επικρίνει ακόμα την «απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών» και ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ «δεν υπάρχει τίποτα που να προμηνύει, όχι αλλαγή πολιτικής, αλλά έστω χαλάρωση της πολιτικής ή αναπτυξιακή μέριμνα».

Αξιοσημείωτη είναι η ζέση του ΣΥΡΙΖΑ να αθωώσει την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση μιας στρατηγικής που τσακίζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου, αποδίδοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική σε πιέσεις του ΔΝΤ! «Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ επιμένει να πιέζει την κυβέρνηση. Απολύτως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αυτή η πίεση να οδηγήσει σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο non paper.

Καταγγέλλει ακόμα τις εν κρυπτώ επαφές στο εξωτερικό, αναφερόμενος στη συνάντηση Στουρνάρα - Λαγκάρντ - Τόμσεν και προσάπτει «κουτοπονηριά» στην κυβέρνηση σχετικά και με τη διαχείριση του χρόνου δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ, που καταδεικνύει κατά την άποψή του ότι «η τρόικα επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση και ότι δεν αντιλαμβάνεται το μνημόνιο ως μια κατάσταση κρίσης, αλλά ως μια μονιμότητα». Με τον ισχυρισμό αυτό - που επίσης συμβάλλει στον εξωραϊσμό της κυβέρνησης και του ρόλου της - ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει το λαό ότι το μνημόνιο είναι μια ειδική κατάσταση επιβαλλόμενη έξωθεν και όχι δέσμη μέτρων καλά επεξεργασμένων ώστε να απαντούν σε μόνιμες και ανελαστικές ανάγκες της ντόπιας αστικής τάξης, στα πλαίσια και των διεθνών συμμαχιών της.

O ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει το νέο υπουργό Οικονομικών με όρους «καφενείου», σαν «ιδεολογικό και επιστημονικό κλώνο του κ. Στουρνάρα (αν και λιγότερο λαμπερός καθώς έχει αναλάβει πολύ σημαντικότερα πόστα από ό,τι εκείνος)». Για πρώτη δε φορά αφήνει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει τον Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ παρά τους λεονταρισμούς του ως χτες, γράφοντας: «...ο κ. Στουρνάρας δεν εξοστρακίστηκε από το πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, αλλά "μεταγράφηκε" σε μία σχεδόν εξίσου σημαντική θέση, από την οποία θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί ακόμη και μετά από μια απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά».

Στο μεταξύ, μπορεί η προοπτική διεκδίκησης της διακυβέρνησης να περιορίζει σε ένα βαθμό τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια και των αυστηρών συστάσεων της ηγεσίας για προσεκτικά λόγια και πράξεις, εντούτοις η γκρίνια δεν έλειψε απ' την προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αφορμή τα «φάουλ» που σημειώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, αλλά και η παγίωση μιας εικόνας βουλευτών δύο ταχυτήτων. Κυρίως όμως οι διαμαρτυρίες αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, με μυστικές συναντήσεις στελεχών του με τον επιχειρηματία Μελισσανίδη. Βουλευτές κατηγόρησαν στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα για παρασκηνιακές κινήσεις, ερήμην της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων, κάτι που αποτυπώθηκε και στη Βουλή όπου υπήρξαν αντικρουόμενες τοποθετήσεις βουλευτών. Εξαιρετικά χαμηλούς τόνους κράτησαν οι προσκείμενοι στην «Αριστερή Πλατφόρμα» βουλευτές, τηρώντας τη «γραμμή» που έχει εσχάτως αυτή υιοθετήσει, βλέποντας και τον Αλ. Τσίπρα να υιοθετεί μέρος των προτάσεών της για την αποτελεσματικότερη χειραγώγηση του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ