Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, που βέβαια «πατάνε» στην κοινή ανακοίνωσή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη της 11ης Φλεβάρη, που μιλάει για «δύο συνιστώντα κράτη που θα έχουν και δική τους νομοθεσία», έχουν ανακατέψει το πολιτικό σκηνικό. Αντιδράσεις προκάλεσε η μη παραδοχή των εποίκων, όπως και η λογική ότι χρειάζεται «πάρε - δώσε» και από τις δύο πλευρές και η λεγόμενη τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για «γρήγορη λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ζητά ο Ντερβίς Ερογλου. Είπε, επίσης, ότι «η δήλωση Ερογλου γίνεται για το θεαθήναι ή για να δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα προχωρούν, τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι δεν αφήνουν περιθώρια να σημειωθεί πρόοδος».

Χτες, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, που διαφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική της σημερινής κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είπε ότι είναι «κακή βάση η κοινή ανακοίνωση» και ότι ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν τη διπλή ιθαγένεια, ενώ ο κ. Ερογλου αρνείται να συζητήσει το θέμα των εποίκων». Επίσης, έθεσε το ζήτημα αλλαγή τακτικής με αξιοποίηση του «αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου, ενόψει και των ανακαλύψεων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες της περιοχής».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερογλου «εντελώς αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες». Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απευθυνόμενος στον Ερογλου σημείωσε: «Είναι προκλητικότατος και θα τον καλούσα, αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος, να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, για να λυτρώσουμε την κοινή μας πατρίδα».

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε κριτική στον Ερογλου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό που επείγει για τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων καθώς το ζήτημα της Ενέργειας παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Αλλωστε, σήμερα στην Κύπρο μεταβαίνει κλιμάκιο τεχνοκρατών της Deutche Bank για να εξετάσει τις προοπτικές χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που έχει σχέση με τα σχέδια για ενεργειακό άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, την ίδια ώρα που υπάρχουν και άλλα ανταγωνιστικά σχέδια για σύνδεση με αγωγό μέσω Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ