Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Ερχεται η επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής

Τη διέξοδο για άντληση κρατικού δανείου μεσοπρόθεσμης διάρκειας, μέσω των διεθνών τραπεζών και των χρηματαγορών, συνεχίζει να αναζητά η συγκυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη να γίνει πριν από το Πάσχα». Πρόκειται για ποσά ύψους 2 με 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το «άνοιγμα του βιβλίου προσφορών» για τη σύναψη του κρατικού δανείου είναι θέμα ημερών, εξέλιξη που ενδέχεται να συμβεί και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» Moody's ανέβαλε επί 4μηνο την πιστοληπτική αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Η συγκυρία στις «αγορές» δείχνει να βοηθάει την κυβέρνηση και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει την εφαρμογή «μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής», όπως με προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων ή και άλλων αξιών που διακατέχονται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κατ' αντιστοιχία με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Το πράσινο φως ανάβει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει χτες πως η «επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου είναι άλλη μια απόδειξη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Τη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση και στα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζει εξέφρασε για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες πριν την επίσκεψή της στην Αθήνα, την Παρασκευή, κίνηση που ερμηνεύεται ως προεκλογική στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι αποφασίσαμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Η Ελλάδα διανύει ένα δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε στο πλάι της και το ευρώ είναι και θα παραμένει ένα επιτυχημένο εγχείρημα». Αλλωστε, η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι μετά τις εκλογές του Μάη, θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα. Χώρια το γεγονός ότι από την 1η Γενάρη όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης, που λειτουργεί ως μνημόνιο διαρκείας.

Σημειωτέον, στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει παρείχαν επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην καθιερωμένη τελετή που έγινε στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται δίπλα - δίπλα, ως εταίροι και σύμμαχοι. Ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του καταβάλλουν «γενναίες προσπάθειες» για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει σε όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, υπογραμμίζοντας ότι διαδραματίζει «πολύτιμο ρόλο» ως «στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος» του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποσοτική χαλάρωση και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο(2014-10-04 00:00:00.0)
Αέριο, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο τραπέζι(2013-10-04 00:00:00.0)
Αέριο, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο τραπέζι(2013-10-04 00:00:00.0)
Ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ(2013-07-12 00:00:00.0)
S-ave O-ur S-ystem(2009-03-05 00:00:00.0)
Απολύσεις χέρι χέρι με την ενίσχυση του κεφαλαίου(2009-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ