Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να τους καταδικάσουμε και με την ψήφο και με τη συμμετοχή στην απεργία

Ομιλίες του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας σε συγκεντρώσεις στην Α. Κυψέλη και τη Γούβα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Γούβα
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Γούβα
Σε δύο μαζικές συγκεντρώσεις στην Ανω Κυψέλη και στη Γούβα μίλησε το Σαββατοκύριακο ο Ν. Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και στις δύο γειτονιές ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους κατοίκους, όπου τέθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πολιτική του Δήμου, αλλά και ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε και τα ακόλουθα στις ομιλίες του: «Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των άλλων κομμάτων, γιατί όλοι είναι υποψήφιοι κομμάτων, κανένας δεν είναι ακομμάτιστος, κανένας δεν είναι αυτοδιοικητικός και ανεξάρτητος, έχουν πολιτική τοποθέτηση, έχουν πολιτική σφραγίδα όσο κι αν την κρύβουν, δεν μπορούν να πείσουν ότι αυτό που ζούμε σήμερα και δημιουργεί οργή, αγανάκτηση, απελπισία, φόβο δεν έχει σχέση με την ΕΕ. Αντίθετα, έχει βαριά τη σφραγίδα της ΕΕ που μαζί με την κρίση αυτής της οικονομίας που την υπερασπίζονται όλοι και θέλουν να τη διαχειριστούν, έχει μετατρέψει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, σε χώρα ανέργων, ανασφάλιστων, με το 1/3 του πληθυσμού να ζει στη φτώχεια, με 600.000 παιδιά να υποσιτίζονται. Αυτή είναι η καπιταλιστική Ελλάδα στην ΕΕ το 2014 και πρέπει να απολογηθούν και αυτοί, γιατί αυτή είναι η πολιτική τους και έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους.

Θα πει κάποιος ότι αυτά αφορούν τις ευρωεκλογές. Οι δημοτικές σημαίνει να δούμε το Δήμο μας, να δούμε ποιος γνωρίζει τα προβλήματα, ποιος έχει την εμπειρία να ασχοληθεί με αυτά και ποιος θα δώσει λύσεις. Δε διαφωνούμε ότι είναι προϋπόθεση να γνωρίζεις τα προβλήματα, και αν θέλετε εμείς τους προκαλούμε να κάνουμε και διαγωνισμό για το ποιος ξέρει καλύτερα τα προβλήματα της πόλης και ποιος πάλεψε να λυθούν. Αλλά υπάρχει και μια άλλη προϋπόθεση: Με ποια πολιτική θα αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, τι πληρώνει και πόσα θα πληρώνει η λαϊκή οικογένεια, με τι εργασιακές σχέσεις θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο δήμο. Υπάρχει ανάγκη να αναδείξουμε τη σχέση που έχουν αυτά τα προβλήματα με την πολιτική που υλοποιείται, γιατί οι δήμοι είναι στο κάδρο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί ο δήμος σήμερα είναι το τοπικό κράτος και έχει και αρμοδιότητες σε μεγάλη γκάμα της καθημερινότητας.

Δε λένε κουβέντα για τη φορομπηχτική πολιτική των δήμων

Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι άλλοι: Πληρώνοντας ο λαός. Συμφωνούν στη φορομπηχτική πολιτική των δήμων, και του δήμου μιλώντας για την Αθήνα. Δείτε τα προγράμματά τους. Δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των δήμων στηρίζονται στην αφαίμαξη μιας ήδη λεηλατημένης τσέπης από άλλους φόρους. Και στους δημότες παρέχονται υποβαθμισμένες και συνεχώς συρρικνωμένες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προωθείται η ιδιωτικοποίηση με εργολάβους και αυτεπιστασία. Οσον αφορά στις κοινωνικές υπηρεσίες επίσημος συνέταιρος είναι οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) που επεκτείνονται, ενώ οι ίδιοι πλέον τις κατηγορούν με την έκθεση Ρακιντζή για αδιαφανή κριτήρια με τα οποία αναλαμβάνουν δουλειές από τους δήμους.

Υπάρχει αυτό το μοντέλο δήμου που όλοι μαζί οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων υποστηρίζουν και υπηρετούν: Το μοντέλο του δήμου - επιχείρηση που πρέπει να τα παίρνει από τον κόσμο και να δίνει υπηρεσίες με ανταπόδοση. Και πρέπει να σπάσει η λογική που έχει περάσει στον κόσμο, να θεωρεί λογικό να ξαναπληρώνει για όλα».

Ο Νίκος Σοφιανός, στη συνέχεια, ανέδειξε την ανάγκη για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται από τους δήμους και από εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας. Οτι πρέπει να μπει φραγμός στην προσπάθεια να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, ανάλογα με το αν δουλεύουν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, απλήρωτοι λίγους ή περισσότερους μήνες, αν εργάζονται ως εθελοντές.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για δεκάδες προβλήματα που ήρθαν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στις προτάσεις για ανακούφιση της λαϊκής πλειοψηφίας από τη φοροαφαίμαξη του Δήμου.

Αναφερόμενος στην απεργία στις 9 Απρίλη, σημείωσε: «Πρέπει να τους καταδικάσουμε και με την ψήφο, αλλά και με τη συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη. Πρέπει, νεκρώνοντας τα πάντα, να δείξει ο εργαζόμενος ότι έχει και τις αντοχές, και το θάρρος, και τη δύναμη να συγκρουστεί με την εργοδοσία».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Σε αυτήν την αναμέτρηση εμείς λέμε στο λαό ότι έχει δικό του, άμεσο συμφέρον να στηρίξει, να ενισχύσει, να δημιουργήσει ένα ισχυρό ΚΚΕ, όχι μόνο καταδικάζοντας, όχι μόνο τιμωρώντας, αλλά δίνοντας θετική ψήφο ελπίδας και δημιουργώντας τα δικά του δεδομένα και στο Δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια της Αττικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ