Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Σχέδια στρατιωτικής «αναβάθμισης» της ΕΕ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Η επιθετικότερη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ για προάσπιση των μονοπωλιακών της συμφερόντων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η αναβάθμιση της ικανότητάς της να αντεπεξέρχεται σε όφελος των μονοπωλίων της στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναπτύχθηκαν ως στόχοι στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EΟA), μηχανισμού της ΕΕ. Προτάγματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που μόνο κινδύνους συνεπάγονται για τους λαούς.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως προεδρεύων αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, απηύθυνε στο συνέδριο του ΕΟΑ την κεντρική ομιλία. Περιγράφοντας τις οξύτατες ενδοαστικές συγκρούσεις σημείωσε: «Εξετάζοντας τη γειτονική μας περιφερειακή πραγματικότητα, θα αντιληφθούμε ξεκάθαρα την ύπαρξη ενός τόξου αστάθειας, το οποίο εκτείνεται από την Ουκρανία ως τις βόρειες ακτές της Αφρικής, το οποίο υπονομεύει το εμπόριο και τις εξαγωγές, απειλεί τις σημαντικότερες ενεργειακές οδούς, τρομάζει τις τουριστικές αγορές και είναι σε θέση να πυροδοτήσει νέες πιέσεις παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Επ' αυτού υποστήριξε ότι «η Ευρώπη με τους διατλαντικούς εταίρους της (βλ. ΝΑΤΟ) πρέπει να εισηγηθούν από κοινού συμπληρωματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, προκειμένου να απαντήσουν σε αυτήν την πρόκληση».

Παραπέρα σκιαγραφώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανακατατάξεις πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ αναζητούν τη στρατηγική απεμπλοκή τους από την υπερ-εξάπλωση των δεσμεύσεών τους και των αμυντικών τους δαπανών. Η Ρωσία που ανακάμπτει φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική τοποθέτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρασίας. Η Κίνα αναπτύσσει με μεγάλη ταχύτητα τις δυνατότητες ασφαλείας και άμυνας, αποζητώντας κατ' αυτόν τον τρόπο έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που καθορίζουν τις παρυφές της Ασίας και του Ειρηνικού».

Συμπλήρωσε ότι «καθοριστικός παράγοντας της σύγχρονης γεωπολιτικής, είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνει το σύστημα των διεθνών σχέσεων της εποχής μας».

Βήματα στρατιωτικής αυτονομίας

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε τόνωση της κυριαρχίας της ΕΕ «ως αντισταθμιστικής δύναμης»: «Εν καιρώ κρίσης, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της ως φορέας πολιτικής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας, όχι μόνο σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά σε παγκόσμια. Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (σ.σ. ΚΠΑΑ, ο στρατιωτικο - πολεμικός βραχίονας της ΕΕ) είναι μία ασφαλής οδός, προκειμένου να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τα διλήμματα ασφαλείας με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι». Παραπέρα μίλησε για «ετοιμότητα σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Για να γίνουν αυτά, και παρακάμπτοντας τις «αμφιβολίες σχετικά με την πιθανή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», ο Ελληνας ΥΕΘΑ εστίασε στην «κοινή διαχείριση και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων». Θυμίζουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ το Δεκέμβρη, στα Συμπεράσματα γινόταν λόγος για «κοινή χρήση, συντήρηση ή εκπαίδευση» Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, τασσόταν ανοιχτά υπέρ της ανάπτυξης αυτών των «συνεργιών» (το λεγόμενο «Pooling and Sharing»).

Ο Αβραμόπουλος ζήτησε, επίσης, «ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας (...) να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να αναπτύξουμε έναν υγιή και ανταγωνιστικό τομέα αμυντικής βιομηχανίας (...) να ξεπεράσουμε το σημερινό κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς, να πετύχουμε καλύτερη σχέση κόστους και αποτελέσματος και τελικά να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να διατηρεί μια ανταγωνιστική βάση αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας».

Στην πραγματικότητα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται για να επιταχυνθούν η πορεία της ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας. Αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών είναι η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (βλ. ΕΑΣ κ.ά.), σε όφελος των ευρωενωσιακών πολεμικών μονοπωλίων των ισχυρών κρατών της ΕΕ.

Σημειωτέον ότι τόσο η Κάθριν Αστον, επικεφαλής του ΕΟΑ, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του EOA Claude - France Arnould, μιλώντας στο συνέδριο εστίασαν στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη και ζήτησαν υλοποίηση των προταγμάτων του.

Θυμίζουμε ότι όσα υιοθετήθηκαν τότε από τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών αποτελούν έκφραση της αυξανόμενης επιθετικότητας του μονοπωλιακού χαρακτήρα της ΕΕ και της ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ