Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζουν την απεργία γιατροί και εργαζόμενοι

Συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή συνταξιούχων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, απαίτησαν από τη συγκυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιδραστικά της σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Χτες απήργησαν για δεύτερη μέρα οι γιατροί και για πρώτη μέρα οι υγειονομικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, με συμμετοχή 98%, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη 3/12, ενώ απεργούν και αύριο οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού.

Σήμερα το πρωί, γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, θα κάνουν συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού, στο Μαρούσι, στις 9 π.μ. Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει σήμερα, στις 11.30 π.μ., στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι και γιατροί δήλωσαν χτες ότι θα συμμετέχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ την Παρασκευή, στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ.

Στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, αισθητή παρουσία είχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με συνθήματα όπως «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο», «Χωρίς γιατρούς αφήνουν τους εργάτες για να θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι «είναι ώρα ευθύνης και δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μια στιγμή». Πρόσθεσε ότι είναι μια μάχη ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που εμπορευματοποιεί την υγεία, με στόχο τα κέρδη του κεφαλαίου. Κάλεσε σε «κοινό μέτωπο με όλους τους υγειονομικούς και με όλο το λαό, για να αμφισβητηθεί ο πυρήνας της πολιτικής, για πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται». Εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, η Πόπη Μαρκοπούλου υπογράμμισε ότι η κινητικότητα αφορά όλους τους εργαζόμενους και ενιαία πρέπει να αντιπαλευθεί, ενώ ο Μάρκος Σκόρδος, από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, σημείωσε ότι στο Περιστέρι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να βρεθούν δίπλα στους γιατρούς και τους υγειονομικούς για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ δεκάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης από φορείς. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για την Υγεία στις 18 Δεκέμβρη ανακοίνωσε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης.

Δράση από τις Λαϊκές Επιτροπές

Συμπαράσταση στους απεργούς του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας. Με εξόρμηση έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, κάλεσε τους ασφαλισμένους σε αγώνα για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ για όλους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μαζεύτηκαν νέες υπογραφές ενάντια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο κρατικών δομών Υγείας στην περιοχή και μοιράστηκε κάλεσμα για την κινητοποίηση που διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή το Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού.

Σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας θα κάνει συγκέντρωση τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή (οδός Αλ. Παναγούλη, δίπλα στο LIDL), ώρα 10 π.μ. Στο Μενίδι, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί στις 3 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση για την Υγεία στην κεντρική πλατεία στις 6 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ