Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΥΓΕΙΑ
Συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ για την κόντρα με τα φάρμακα

Επιβεβαιώθηκε το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που μοιράζεται με την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την Υγεία - εμπόρευμα

Μια ακόμα επιβεβαίωση του κοινού στρατηγικού πλαισίου που μοιράζεται με την κυβέρνηση, παρείχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, σχετικά με την αντιπαράθεση για το ζήτημα των φαρμάκων. Ο μεταξύ τους «καβγάς» για το «πάπλωμα», δεν μπορεί να κρύψει την κοινή τους αντίληψη για το φάρμακο ως εμπόρευμα και την αποδοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Το γεγονός ότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου κομματιού της πίτας, φάνηκε όταν ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή «η μερίδα του λέοντος απ' την αναδιανομή της πίτας πάει σε πολυεθνικές».

Οπως και στη δήλωση του Γ. Μπασκόζου, υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Υγείας, ότι η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία δε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασαν» βέβαια να πουν ότι μεγάλο τμήμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας διασυνδέεται με πολυεθνικές του φαρμάκου, πράγμα «φυσικό» σε συνθήκες καπιταλισμού.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις που προκαλεί η απροσχημάτιστη στήριξη σε μερίδα των φαρμακοβιομηχάνων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ως και για δημιουργία «εθνικής φαρμακοβιομηχανίας», δηλαδή κρατικής, η οποία όμως θα λειτουργεί παράλληλα με την ιδιωτική - καπιταλιστική, εγχώρια και πολυεθνική.

Στο διά ταύτα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να ανοίξει ένα «δημόσιο διάλογο» για το φάρμακο. Δεν παρέλειψε να αντιγυρίσει τις κατηγορίες του Α. Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι οι επιλογές του υπουργού υποκρύπτουν «δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής». Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έριξε νερό στο διπολικό καβγά, λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης από τους συνεργάτες του και δεν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω».

Στο ζήτημα παρενέβη χτες ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρης, ο οποίος υπερασπίστηκε τη λειτουργία του Οργανισμού και απέκρουσε σαν «αστήρικτες» σχετικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που βάζει μπροστά τους ασθενείς για να αξιώσει απόσυρση διατάξεων της τροπολογίας που αποδυναμώνουν τη θέση τους απέναντι σε ανταγωνιστές τους.

Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα φάρμακα «εκτός πατέντας», «θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ενώ θα προκαλέσει και τη δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πελάτες(2019-03-13 00:00:00.0)
Πιο συστημική δεν γίνεται(2015-10-17 00:00:00.0)
Περί στρατηγικών στο φάρμακο...(2014-11-20 00:00:00.0)
Κάλπικη πόλωση(2013-11-28 00:00:00.0)
Δέκα πολυεθνικές λυμαίνονται την παγκόσμια αγορά(1998-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ