Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Κυπριακό και ΑΟΖ στην ίδια ατζέντα

Την ενεργό εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ανακοίνωσαν οι δύο ΥΠΕΞ

Την άμεση εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με απευθείας επαφές κυβερνητικών και διπλωματικών αξιωματούχων των δύο χωρών με τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα, συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος με τον Τούρκο ομόλογο του Α. Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Καθόλου τυχαία, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα, είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή». Διαβεβαίωσε ακόμα τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κύπρου, με θέμα τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, «δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία», παρά το γεγονός ότι η διευθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου προσκρούει στην αμφισβήτηση από την Τουρκία της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, φέρνει πιο κοντά το σενάριο της «λύσης πακέτο» (Κυπριακό/καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας - Τουρκίας) που συζητιέται εδώ και καιρό στους κύκλους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τα βήματα των δύο κυβερνήσεων ενισχύουν και τα σενάρια για «συνεκμετάλλευση» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο.

Η ενεργή συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από την κυβέρνηση σαν «διαδικαστικό» ζήτημα. «Πρόκειται για ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μομέντουμ με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευαγ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «ήταν μια κίνηση που είχε ζητήσει η Λευκωσία από την Αθήνα».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία προετοιμαζόταν παρασκηνιακά εδώ και καιρό, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, που δρομολογούν ένα νέο «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο. Θυμίζουμε ότι το θέμα του Κυπριακού είχε συζητηθεί στη συνάντηση του Αν. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα τον Αύγουστο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό» σημειώνοντας: «Μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τη διένεξη και την ένταση στην Κύπρο, να έχουμε λύση και νομίζω ότι είμαστε και οι δύο ενθαρρυμένοι από τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική και την τουρκική κοινότητα της Κύπρου και θα εργαστούμε στενά μαζί για να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει πρόοδος και σ' αυτό τον τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι «μετά τις νέες προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, δηλώνει έτοιμος να εμπλακεί και προσωπικά αν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο Κυπριακό.

Αναβιώνουν διχοτομικά σχέδια

Οπως ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, το επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση για το θέμα με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλ. Ντάουνερ. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου, σημείωναν ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα διοριστεί υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος θα αναλάβει τις επαφές με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Ο. Ερτούγ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αχ. Νταβούτογλου πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

Στην ατζέντα Βενιζέλου - Νταβούτογλου βρέθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στη Συρία. Υπέρ της σωστής προετοιμασίας πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της ΕΕ στις συνομιλίες και την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, τάχθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη Νέα Υόρκη.

Οπως είπε, η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ «θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της ΕΕ απόλυτα συνυφασμένο, και συντεταγμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Επανέλαβε επίσης τη θέση του για το διορισμό συνομιλητή για το Κυπριακό, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα εμπλακεί στο διάλογο, ως η δύναμη η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Την ικανοποίησή του για τις θέσεις Αναστασιάδη εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του «Σχεδίου Ανάν», το οποίο στήριξε η ΕΕ και δείχνει να αναβιώνει στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το Κυπριακό στη βάση μίας λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους σε σχέση και με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στο νησί.

Νέος γύρος για ΠΓΔΜ

Ο Ευάγ. Βενιζέλος είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον οποίο παρουσίασε «τις ευκαιρίες επενδυτικής δραστηριοποίησης εμιρατινών εταιρειών στην Ελλάδα». Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να εργασθούν για την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών «στους τομείς της Υγείας, των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών» έως τα τέλη του 2013.

Τέλος, νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αναμένεται να εγκαινιάσει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σχεδιάζει να καλέσει τις επόμενες βδομάδες στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, «οι συζητήσεις αυτές θα προετοιμάσουν το έδαφος για σοβαρές διαπραγματεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ