Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Με το «καλημέρα» αναθερμαίνεται η συζήτηση

Το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο μόνο εάν υπάρξει νέο «κούρεμα», υποστηρίζει σε μελέτη της η τράπεζα DZ Bank, η τέταρτη μεγαλύτερη στη Γερμανία, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και συνολικά της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Η τράπεζα θεωρεί, επίσης, «υπερβολικά αισιόδοξες» τις διαφορετικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ακόμα κι αν από το 2014 οι πιστωτές της Ελλάδας παραιτηθούν από την πληρωμή των τόκων, το χρέος θα φθάνει το 143% του ΑΕΠ και η χώρα θα χρειαστεί 60 δισ. ευρώ το 2020 για την κάλυψη των δημοσιονομικών της αναγκών. Γι' αυτόν το λόγο η DZ Bank προκρίνει τη λύση ενός ακόμη «κουρέματος», ύψους 100 δισ. ευρώ.

«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν» στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ, μετά την εκλογική της νίκη, ενώ υπερασπίστηκε το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, Βερολίνο και Παρίσι αντιμετωπίζουν με εξαιρετική ανησυχία τις εξελίξεις στην Αθήνα και έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η ομαλή συνέχεια της χρηματοδότησης προϋποθέτει «πολιτική σταθερότητα πάση θυσία...».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η ανάδυση συνθηκών πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα «δεν αλλάζει την αυστηρή στάση που θα επιδείξει η τρόικα όσον αφορά τη νέα φάση αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος, και ιδιαίτερα την αξιοπιστία της μεθόδου επίτευξης του στόχου διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013 και εφεξής...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη κατέγραψε επέκταση με υψηλούς ρυθμούς τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Μarkit, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 52,1 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα. Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνη του 2011 (52,1 μονάδες από 50,7 τον Αύγουστο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ