Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου

Κάλεσμα να απαντήσουν με ενιαίο μέτωπο δράσης στην νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο, απευθύνουν 15 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Σωματείων που βρίσκονται στη δύναμη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Πρέβεζας, Ηρακλείου Κρήτης, Χαλκίδας και Λαμίας, τα σωματεία εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωσταντακάτου», στα LIDL (Αττικής) και στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη». Με ανοιχτή επιστολή τους προτείνουν ως πρώτη απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης την οργάνωση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, που τη μέρα αυτή θα κλείσουν τα καταστήματά τους.

Τα παραπάνω σωματεία τονίζουν πως οι εργαζόμενοι έχουν ξαναδεί το έργο που στήνουν εκ νέου η κυβέρνηση και η εργοδοσία, και μάλιστα με την ΟΙΥΕ να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπως υπενθυμίζουν, την περασμένη χρονιά οι μισθοί τους μειώθηκαν με τη βούλα της ΟΙΥΕ, αφού η πλειοψηφία της ομοσπονδίας συμφώνησε με τις εργοδοτικές οργανώσεις σε μείωση της τάξης του 6,7%. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει την υπογραφή της χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα που ανασύρονται για ακόμη φορά σήμερα, δηλαδή πώς η μείωση στους μισθούς είναι αναγκαία για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, πως με τον τρόπο αυτό θα μπει φρένο στις απολύσεις, στην ανεργία, στην ελαστική προσωρινή εργασία. Η ίδια η πραγματικότητα όμως έχει ήδη σαρώσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Οπως σημειώνουν τα σωματεία, τίποτα δεν εμπόδισε την εργοδοσία να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 40% σε μια σειρά επιχειρήσεις («Κωτσόβολος», «Hondos», «Market In», «Notos Galleries», «Leroy Merlin», «Extra», «IKEA», «Sprider», «Alimenta Top», «Βασιλόπουλος», «Βερόπουλος», «Μέριμνα Market» κ.λπ.), να συνεχίσει τις απολύσεις, να αφήνει εργαζόμενους απλήρωτους.

«Τώρα επιχειρούν να ξαναστήσουν και πάλι το ίδιο σκηνικό των εκβιασμών, του αποπροσανατολισμού, των πιέσεων για να επιβάλουν με αφορμή τη λήξη ισχύος της κλαδικής μας σύμβασης νέα μείωση μισθών», σημειώνουν στην ανοιχτή επιστολή τους και επισημαίνουν πως ήδη η ΕΣΣΕ, ως εκφραστής των εμπορικών ομίλων και των πολυκαταστημάτων, έχει ήδη ζητήσει την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης με μειώσεις μισθών κατά 13% ενώ παράλληλα αξιώνει τη μείωση κατά 33% του «μη μισθολογικού εργατικού κόστους». «Οι αρχικοί λεονταρισμοί της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ κανέναν δεν πρέπει να εφησυχάσουν, κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν», σημειώνουν και προσθέτουν πως είναι γνωστή η στάση της όταν με ανακοίνωση καλούσε «τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σύμβαση με μείωση μισθών».

Τα σωματεία καλούν με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους:

  • Να αποτρέψουν τη νέα μείωση μισθών και να απαιτήσουν υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες από την προηγουμένη μείωση.
  • Να απαιτήσουν Συλλογική Σύμβαση που θα προβλέπει την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και θα κατοχυρώνει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο με αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς έμπορους και βιοτέχνες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάνε και τα ρέστα... για την αποκάλυψη του διευθυντικού μηχανισμού που τους στηρίζει!(2019-03-27 00:00:00.0)
Οταν η «Αυγή» ξεπερνά... και τις πληρωμένες διαφημίσεις!(2019-03-08 00:00:00.0)
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου οι μειώσεις μισθών(2013-08-27 00:00:00.0)
Καραμπινάτοι εργοδοτικοί(2013-07-25 00:00:00.0)
Ν' ακυρωθεί η κλαδική σύμβαση που μειώνει τους μισθούς(2012-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ