Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία, αυταπάτες και αναζήτηση άλλοθι

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που διά στόματος αρμόδιων στελεχών του απαιτούσε απ' τη «διεθνή κοινότητα» να επέμβει στη Συρία, νομιμοποιώντας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα προσχήματα στο όνομα των οποίων αυτές εξαπολύονται. Προχτές, εξέδωσε ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, όπου υπερασπίζεται την ανάγκη για «επαναφορά της χώρας στη δημοκρατική ομαλότητα», την ανάγκη «να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας» και «να δοθεί περισσότερος χρόνος για την απόλυτη τεκμηρίωση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ», αναμασά δηλαδή όσα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κάνουν «παιχνίδι» τις μέρες αυτές. Αλλωστε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 2011 καλούσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει ενάντια στον «αιμοσταγή», όπως έλεγε, δικτάτορα Ασαντ. Καλούσε, δηλαδή, τους ιμπεριαλιστές, που οργάνωσαν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς, να επέμβουν, κρύβοντας ότι ήδη έχουν επέμβει. Λέει επίσης στην ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενέργεια που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ ενώ ταυτόχρονα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία αποτροπής του πολέμου, που θα στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Του Δικαίου, δηλαδή, που καθορίζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει δικαιολογίες που ίσως μελλοντικά του χρειαστούν.

Το πρόβλημα...

Μ' αφορμή κινητοποίηση που έγινε στο νοσοκομείο του Βόλου για ένα γιατρό που τέθηκε σε αργία με την κατηγορία της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ με παρέμβασή της περιέγραψε το ουσιαστικό πρόβλημα: την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Οπως σημειώνει, η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δηλαδή η εισβολή των εταιρειών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία που επιβλήθηκε από τα κόμματα που δέχονται την ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα, δυστυχώς με την ανοχή ή και συμφωνία των ίδιων των γιατρών, αυτή είναι η αιτία που γεννά όλα τα άλλα: τη λογική που θέλει το γιατρό μάνατζερ, να διαχειρίζεται προμήθειες, να ασχολείται με ζητήματα που τον αποσπούν από την κύρια και βασική του απασχόληση που πρέπει να είναι η περίθαλψη των ασθενών, η λαϊκή ευημερία. Το γιατρό να απομακρύνεται από το βασικό του έργο, να μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στο νοσοκομείο και τα μονοπώλια του φαρμάκου και του ιατρικού εξοπλισμού. Να ασχολείται ουσιαστικά με αγοραπωλησίες, δηλαδή να μετατρέπεται από γιατρός σε επιχειρηματία.

... και η λύση

Οσο για τις περίφημες ρήτρες και τους διάφορους κανονισμούς αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως υποκριτικά λέγεται και στην περίπτωση των συγκεκριμένων γιατρών. Είναι ρήτρες και κανονισμοί που διασφαλίζουν τον «υγιή ανταγωνισμό», δηλαδή τα γενικότερα συμφέροντα των εταιρειών, καθορίζουν γενικούς κανόνες για τα κέρδη τους ώστε να γίνονται σωστές και όχι «πειρατικές» μπίζνες. Για το λαό αυτό δεν αλλάζει κάτι. Σημαίνει ακριβότερα υλικά, εισβολή των εταιρειών, γιατροί μάνατζερ και υγεία εμπόρευμα, με το φερετζέ των κανόνων. Αυτή η πλευρά κρύβεται από τις δυνάμεις που δε διαφωνούν με την επιχειρηματική λειτουργία στην Υγεία, και γι' αυτό μιλάνε για κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου άρα και καταστολής με πρόσχημα τους επίορκους, ενώ ο δρόμος για τη λύση είναι προφανής: απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.

Η «γεωπολιτική ισχύς» της Κύπρου

Ανευ προηγουμένου είναι αυτές τις μέρες ο συνωστισμός στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, υπάρχουν έξι περιοχές από τις οποίες δεν μπορεί να περάσει ούτε κουνούπι. Εκτός από τις περιοχές που αφορούν σε έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες και τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το «οικόπεδο 12», έχουν δεσμευτεί ακόμα μια ζώνη ασκήσεων με αίτημα των βρετανικών βάσεων, μια περιοχή για λογαριασμό των ΗΠΑ, για ναυτικές ασκήσεις, μια περιοχή για τον Λίβανο, που ζήτησε ο ΟΗΕ, και μια για αεροπορικές ασκήσεις του Ισραήλ. Ολη σχεδόν η νοτιοανατολική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής και χώρο υπερσυγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων. Προφανώς για να εμπεδώνεται στην πράξη η αναβάθμιση της «γεωπολιτικής της ισχύος», όπως επιδιώκει και για την Ελλάδα η κυβέρνηση...

Οι επιστολές του ΣΕΒ

Μπορεί ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός να προκαλεί το αθρόο κλείσιμο εργοστασίων και άλλων οικονομικών μονάδων, μπορεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου να αποκτούν, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όλο και μεγαλύτερη ένταση, ωστόσο οι κεφαλαιοκράτες μπορούν να ξεχωρίζουν, με ζηλευτή ακρίβεια, το κύριο από το δευτερεύον.

Την προηγούμενη βδομάδα ο ΣΕΒ με επιστολή του στην κυβέρνηση κλαιγόταν ότι ενώ άλλα τμήματα του κεφαλαίου απολαμβάνουν την οικονομική στήριξη του κράτους, οι βιομήχανοι στερούνται αυτής της θαλπωρής, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες ανάμεσα στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Μαζί με αυτές τις αιτιάσεις, φάνηκε να γκρινιάζουν για τις κατευθυντήριες επιλογές του μνημονίου, ή να θέτουν ερωτηματικά για πλευρές της πολιτικής της ΕΕ, ζητήματα που είναι φανερό ότι πηγάζουν από τον παρατεταμένο χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης και τις αντιφάσεις που υπάρχουν κατά τη διαχείρισή της.

Οσοι αποπειράθηκαν να εκτιμήσουν ότι ο ΣΕΒ τάσσεται κατά των μνημονίων, ή να υποστηρίξουν την άποψη ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στον κορμό της άρχουσας τάξης, δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα. Γιατί, ο ΣΕΒ πράγματι θέλει να ευνοηθούν καλύτερα οι βιομήχανοι - μέλη του από τη μοιρασιά των κλεμμένων που συγκεντρώνει το κράτος της πλουτοκρατίας λεηλατώντας το λαό, ωστόσο εκείνο που θέλει ακόμα περισσότερο, είναι η σταθερότητα του συστήματος, βασική προϋπόθεση για να διαιωνιστεί το καθεστώς εκμετάλλευσης των εργαζομένων, απαρέγκλιτος όρος για την κερδοφορία του κεφαλαίου συνολικά. Και εδώ που τα λέμε, ο ΣΕΒ δεν άφησε όλα αυτά να ...εννοηθούν.

Με δεύτερη επιστολή του, προς την κυβέρνηση και πάλι, διατυπώνει μια σειρά αξιώσεις για να μπορέσουν οι βιομήχανοι να μετατρέψουν ακόμα και την κρίση σε ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας τους αλλά, όπως τονίζουν με έμφαση, εκείνο που προέχει και στρατηγικά τίθεται ως πρώτος στόχος είναι να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για «ανατροπή των πολιτικών που τώρα εφαρμόζονται», να εξασφαλιστεί «οριστική άρση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ» και οπωσδήποτε να υπάρξει «ρητή και ξεκάθαρη αναγνώριση ότι τόσο η επιβίωση της χώρας σήμερα, όσο και η προσδοκία για ανάκτηση των θέσεων εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων αύριο βασίζεται στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

Ετσι είναι οι βιομήχανοι, έτσι είναι η οικονομική ολιγαρχία. Ετσι κάνει κάθε τάξη που βρέθηκε στην εξουσία και θέλει να τη διατηρήσει. Η μέχρι στιγμής εξουθένωση των λαϊκών στρωμάτων, οι μισθοί και οι συντάξεις που κατρακύλησαν σε ανείπωτα επίπεδα, τα ποσοστά της ανεργίας, το κομμάτι των ανθρώπων που δεν μπορεί να καλύψει τα στοιχειώδη, για τους βιομηχάνους και το ΣΕΒ, δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Για το μόνο που ενδιαφέρονται αυτοί, όπως και τα άλλα τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας, είναι τα κέρδη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, η μεγαλύτερη πρόσβαση στις κρατικές δαπάνες και ενισχύσεις. Και μιλάμε για μια φάρα που γνωρίζει πολύ καλά ότι για να υλοποιηθούν οι δικές της αξιώσεις, πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο η αντιλαϊκή επίθεση και τα αντιδραστικά μέτρα, να συνθλιβούν παραπέρα τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό θέλουν και το απαιτούν χωρίς το παραμικρό σκόντο. Χωρίς εκπτώσεις και ταλαντεύσεις οφείλουν και οι εργαζόμενοι να προωθήσουν και να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Πρώτα και κύρια οικοδομώντας τη Λαϊκή Συμμαχία και συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Βάζουν στο μάτι δόσεις και σπίτια

Ανταπόκριση των «Financial Times» από την Αθήνα επικαλείται τραπεζίτη που δε θέλει να κατονομαστεί και γράφει ότι περίπου το 30% των κατόχων στεγαστικών δανείων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, μπορούν αλλά επιλέγουν να μην πληρώσουν. Η ίδια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων γι' αυτούς μπορεί να γίνει γρήγορα με τα αναβαθμισμένα συστήματα διατραπεζικών πληροφοριών. Με βάση στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που παρουσιάζουν οι «Financial Times», το 22,9% των στεγαστικών και εμπορικών δανείων βρισκόταν στα τέλη Ιούνη σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών, με το συνολικό ποσό των μη καταβληθέντων δόσεων για δάνεια κατοικίας να είναι στα 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας αναλογούν σχεδόν στο 60% των 111.000 στεγαστικών δανείων με καθυστερούμενη αποπληρωμή. Στην ανταπόκριση σημειώνεται ακόμα ότι το δεύτερο μισό του 2013 οι καθυστερούμενες δόσεις θα αυξηθούν, λόγω της αναδρομικής καταβολής ετήσιων φόρων κατοικίας από το 2011. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση κατάσχεσης κατοικίας έχει ενθαρρύνει την εσκεμμένη μη καταβολή δόσεων από ιδιοκτήτες που έχουν την οικονομική επάρκεια, ενώ γίνεται αναφορά σε ελαστική αντιμετώπιση κατόχων δανείων με προβλήματα από τις τράπεζες. Μέσω της εφημερίδας, οι τραπεζίτες δημοσιοποιούν τις αναλύσεις τους και αποκαλύπτουν τους στόχους τους. Λένε, δηλαδή, ότι κύριος στόχος της επανέναρξης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι να εκβιαστούν αυτοί που δεν πληρώνουν τις δόσεις, ενώ μπορούν. Στην κατηγορία αυτή προφανώς κατατάσσουν όλους όσοι διέκοψαν την πληρωμή του δανείου τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες πιο άμεσες ανάγκες, ή εκείνους που έχουν μερικές οικονομίες στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και η τράπεζα τις θέλει για το δάνειο. Είναι προφανές από τα παραπάνω τι θα περιλαμβάνει τελικά το νομοσχέδιο για την επανέναρξη των πλειστηριασμών που θα φέρει η κυβέρνηση από τη νέα χρονιά και ποια θα είναι τα «κοινωνικά κριτήρια» που θα ισχύσουν στην «προστασία» της πρώτης κατοικίας.

Καρχαρίες ψάχνουν καύσιμο...

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο. Κατά πληροφορίες, η γαλλική πολυεθνική TOTAL φέρεται να αγόρασε από τη νορβηγική «Petroleum Geo Services» (PGS) σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των σεισμικών δεδομένων (79 σεισμικές «γραμμές» συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων) από Ιόνιο και Κρήτη, που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί με το πλοίο «Nordic Explorer» (τέσσερις μήνες διήρκεσε το ταξίδι του από Ιόνιο έως νότια Κρήτη, Νοέμβρη 2012 - Φλεβάρη 2013), χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το ΥΠΕΚΑ.

Λέγεται ότι οι Νορβηγοί ολοκλήρωσαν την επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών δεδομένων και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το 100%. Εκτιμάται πως εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει ως το Μάρτη 2014 τα συμπεράσματα για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι σε θέση από Απρίλη και μετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών Ιονίου και Κρήτης σε οικόπεδα, και το Σεπτέμβρη του 2014 να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι πετρελαιοβιομηχανιών, κάθε είδους ερευνητές και άλλοι παράγοντες πάνε κι έρχονται σε κάθε είδους τέτοια συνέδρια και πάνελ σχετικά με το ζήτημα αναμοχλεύοντάς το. Το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε ήδη αρχές Σεπτέμβρη στα Χανιά...

... με θύμα το λαό

...Οι μελλοντικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μαζί με τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη σε επίπεδο αγωγών (TAP) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα της ατζέντας του 2ου Βαλκανικού Συνεδρίου για Πετρέλαιο και Αέριο που διοργανώνεται στις 24 - 25 Σεπτέμβρη στη Βρετανία. Στις 5 - 7 Νοέμβρη διοργανώνεται στην Αθήνα (επρόκειτο να διεξαχθεί στην Τουρκία αλλά μεταφέρθηκε εδώ λόγω των πρόσφατων επεισοδίων) το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Στο προηγούμενο συνέδριο της AAPG (διεξήχθη τον περασμένο Απρίλη στη Βαρκελώνη με συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων, μηχανικών και στελεχών από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους) η PGS παρουσίασε για πρώτη φορά τα καινούρια δεδομένα από πέντε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη. Παρόντες ήταν στελέχη από πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total», οι αμερικανικές «Chevron» και «ExxonMobil».

Για το λαό κανένα όφελος δε θα προκύψει απ' αυτή την «κινητικότητα» και το ενδιαφέρον των μεγαλοκαρχαριών. Θα συνεχίσει να πληρώνει την Ενέργεια ολοένα και πιο ακριβά, ενώ ελάχιστες και κακοπληρωμένες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί στην Ενέργεια και στη μεταφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν και άλλους κινδύνους, όπως φαίνεται ήδη με τις καθ' όλα ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία. Μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η λύση για το λαό είναι ο κοινωνικοποιημένος τομέας Ενέργειας - λαϊκή ιδιοκτησία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπαράθεση στη διαχείριση

Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για «πρωτογενές πλεόνασμα» το πρώτο οκτάμηνο του 2013, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί το επίτευγμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα λένε, το «πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι πραγματικό και στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός. Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της απέτυχε, επειδή δεν πιάνει τους στόχους. Αρα, πρέπει να αλλάξει και να εφαρμόσει ο ίδιος το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει. Βοηθάει η αντιπαράθεση με αυτό το περιεχόμενο το λαό να καταλάβει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και ανάλογα να διατάξει τις δυνάμεις του; Η απάντηση είναι πως όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στην κυβέρνηση για το αν πετυχαίνει τους στόχους της ή όχι. Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή και αυτός έχει τους ίδιους στόχους, αλλά υπόσχεται να τους πετύχει με άλλο μείγμα διαχείρισης, πιο «φιλικό» στους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα στο λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρξει «πρωτογενές πλεόνασμα» και «δημοσιονομική εξυγίανση». Οπως άλλωστε δεν αμφισβητεί την ανάγκη να αποπληρωθεί το χρέος. Γι' αυτό κοντράρει την κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο πάει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Για να πείσει το κεφάλαιο ότι ο ίδιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και να σπείρει στο λαό αυταπάτες ότι υπάρχει πολιτική που να υπηρετεί τους στόχους της πλουτοκρατίας και το λαϊκό συμφέρον ταυτόχρονα.

Τι διαφορά θα είχε για το λαό αν το «πρωτογενές πλεόνασμα» ήταν αληθινό και όχι «πέτσινο», όπως κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι αποτέλεσμα της περιστολής των κρατικών δαπανών και της αύξησης των κρατικών εσόδων. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το θύμα είναι ο λαός. «Πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει συντριβή δαπανών για στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, φοροαφαίμαξη του λαού. Οταν κατηγορείς την κυβέρνηση ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» που παρουσιάζει δεν είναι πραγματικό, βάζεις από την πίσω πόρτα τη λογική που λέει ότι δεν τσάκισε αρκετά το λαό για να πετύχει τους στόχους της.

Δίπλα σ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η δική του πολιτική θα οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, επειδή θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Πώς; Με «κούρεμα» του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή των τόκων. Ολα αυτά σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές. Θυμίζουμε ότι για να ξεκινήσει και μόνο η συζήτηση για την επόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφώνησαν με την κυβέρνηση να πετύχει πρώτα το «πρωτογενές πλεόνασμα». Ταυτόχρονα, από κάθε πλευρά επιβεβαιώνεται ότι οποιαδήποτε διαχείριση του χρέους επιλεγεί, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα. Αλίμονο αν ο λαός περιμένει να σωθεί από τις συνεννοήσεις της ΝΔ και τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Αλίμονο αν περιμένει φως από τα κόμματα που επιδιώκουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τσακώνονται για το ποιος θα τη φέρει πιο γρήγορα. Στον άλλο δρόμο πρέπει να βαδίσει ο λαός για να σωθεί από μόνος του. Με ισχυρό ΚΚΕ, ενάντια στα μονοπώλια, στα κόμματά τους και την ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ