Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δεν άναψε η φλόγα στο «Οικόπεδο 12»

«Τεχνικά προβλήματα», επικαλείται το αρμόδιο υπουργείο

Χωρίς επιτυχία έληξε την Πέμπτη η προσπάθεια της αμερικανικής Noble να ανάψει τη φλόγα στην πλατφόρμα που έχει εγκαταστήσει στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» και να επιβεβαιώσει έτσι την ύπαρξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την ποιότητα και την ποσότητα που κρύβει το υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, «οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν σήμερα λόγω μηχανικών επιπλοκών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Αμέσως μετά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησής της από την περιοχή μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη 2013. Σύμφωνα με το υπουργείο, η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στις 7 Ιούνη, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα που ήταν προγραμματισμένο να ανάψει η φωτιά στο «Οικόπεδο 12», η Τουρκία έστελνε στην Αν. Μεσόγειο το σεισμογραφικό - ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η Τουρκία δεν έχει ενημερώσει για την ακριβή αποστολή του πλοίου, ούτε εκδόθηκε NAVTEX. Ωστόσο, με δεδομένο το στίγμα του, αν το «Μπαρμπαρός» διεξάγει τελικά έρευνες, αυτές θα γίνουν σίγουρα μέσα σε κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, ο οποίος επανέλαβε τις διεκδικήσεις τους πάνω στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, υπενθύμισε ότι «οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο» και είπε με νόημα ότι εύχεται «να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ