Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ)
Συστάσεις και παράπονα στο πολιτικό τους προσωπικό

Επιστολή στον πρωθυπουργό και στα άλλα κόμματα, ενόψει ΔΕΘ

Κριτική από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων των βιομηχάνων, ασκεί ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στο πολιτικό προσωπικό του συστήματος, το οποίο κατηγορεί ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση, θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ότι δεν έχει σχεδιάσει τις «αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας. Ταυτόχρονα, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η συνέχιση της κρίσης δημιουργεί προϋποθέσεις κλιμάκωσης των λαϊκών αντιδράσεων και όξυνσης της ταξικής πάλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα του συστήματος.

Δίνοντας συνέχεια στην παρέμβαση του ΣΕΒ την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος, ενόψει της ΔΕΘ, απέστειλε χτες επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, οι βιομήχανοι προσπαθούν να παρουσιάσουν εαυτούς σαν θύματα της καπιταλιστικής κρίσης (!) και τολμούν να μιλούν εξ ονόματος του λαού, για να πουν ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται, άρα είναι κοινή και η διέξοδος από την κρίση.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ΣΕΒ αναφέρει τις συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ότι αυτή καθ' εαυτή η κρίση «θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή μας θέση», ενώ κατηγορεί το πολιτικό σύστημα ότι αντιμετώπισε την κρίση «με ελλειμματική βούληση, παλινωδίες και αντιδικίες». Προφανώς οι μεγάλοι επιχειρηματίες, απαιτούν από το πολιτικό τους προσωπικό πιο επιθετική και πιο ομογενοποιημένη στάση στο θέμα της υλοποίησης της αντιλαϊκής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Στο ίδιο πνεύμα, ασκεί κριτική επειδή «αμελήσαμε ή καθυστερήσαμε την ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων (σ.σ. βλέπε αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων) που έχει ανάγκη ο τόπος», ενώ προσθέτει ότι «δεν καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα στοιχειώδες εθνικό πρόγραμμα για το αναπτυξιακό μας μέλλον», αφήνοντας αιχμές για τις αποφάσεις που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Επισημαίνει στη συνέχεια, ότι «είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως η παρατεταμένη κρίση συνιστά ένα συλλογικό κίνδυνο, ο οποίος δεν έχει παρέλθει».

Αν και ο ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε βραχύ χρονικό διάστημα», ασκεί κριτική επειδή «δεν έχουμε ανακτήσει πραγματικά τη θέση μας στην Ευρώπη. Δεν έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια πραγματική ανάταξη της οικονομίας μας». Καταλήγει γράφοντας ότι «η πρόκληση της πραγματικής αλλαγής παραμένει ανοιχτή» και ότι το 2014 είναι κρίσιμο να γίνει «αισθητή πραγματικότητα μια δειλή έστω αντιστροφή της κρίσης».

Αμέσως παρακάτω, οι βιομήχανοι εξηγούν ότι αυτό που ζητούν είναι περισσότερα επεκτατικά μέτρα στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, επειδή -όπως γράφουν- αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, «ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αντέχουν και άλλη ύφεση και άλλη υποβάθμιση. Ακόμα και αν οι εταίροι μας αποδειχτούν υπομονετικοί, η υπομονή των Ελλήνων πολιτών εξαντλείται»... Η διατύπωση αυτή δείχνει πως έχουν συναίσθηση ότι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις για τους ίδιους και την τάξη τους. Γι' αυτό προειδοποιούν το πολιτικό προσωπικό να πάρει τα μέτρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ