Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Αγησίλαος Σαμαράκης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή σύντροφου Αγησίλαου Σαμαράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον παλαίμαχο κομμουνιστή Αγησίλαο Σαμαράκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο σύντροφος Αγης Σαμαράκης υπήρξε παράδειγμα ακούραστης δουλειάς, αντοχής στις καμπές της ταξικής πάλης και αφοσίωσης στο Κόμμα, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Σεμνός αγωνιστής, κομμουνιστής που η ζωή και η δράση του αποτελεί πρότυπο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Ο σ. Αγης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Εδεσσα το 1923, ήταν γιος δασκάλου και μικρότερος αδελφός άλλων τριών αγοριών. Από μαθητής Γυμνασίου συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα της περιοχής του.

Ο πόλεμος τον βρήκε σπουδαστή στη Σχολή Τεχνικών Αεροπορίας, που είχε μπει με εξετάσεις και μάλιστα πρώτος στη σειρά. Η φοίτησή του διακόπηκε με την εισβολή των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας. Πήρε ενεργά μέρος στην πάλη ενάντια στους κατακτητές. Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Το 1943 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ, αρχικά σε μονάδα σαμποτέρ του 50ού Συντάγματος και στη συνέχεια δούλεψε ως ασυρματιστής διαδοχικά στην Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας και στην 11η Μεραρχία Χαλκιδικής. Το 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ και δούλεψε στο Μακεδονικό Γραφείο του Κόμματος.

Το Νοέμβρη του 1946, στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας, με εντολή του Κόμματος βγήκε στο βουνό με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου μέχρι το 1949 ήταν υπεύθυνος της ομάδας ασυρματιστών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Υπήρξε επίσης υποδιευθυντής του 5ου Επιτελικού Γραφείου Διαβιβάσεων, με το βαθμό του Ταγματάρχη Μηχανικού του ΔΣΕ. Για τη συμμετοχή του στο ΔΣΕ, ο σ. Αγης Σαμαράκης, στερήθηκε την ιθαγένεια με Βασιλικό Διάταγμα, καταδικάστηκε ερήμην από Στρατοδικείο και του αφαιρέθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ ο σ. Αγης Σαμαράκης ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς στη Ρουμανία και συνέχισε την προσφορά του στο Κόμμα και το κίνημα μέσα από υπεύθυνες θέσεις και αποστολές.

Το 1983 επαναπατρίστηκε συνεχίζοντας τον αγωνιστικό του δρόμο πάντα στην πρώτη γραμμή με σταθερότητα και συνέπεια. Μέχρι το τέλος της ζωής του δούλευε καθημερινά στην τεχνική γραμματεία της ΚΕ.

Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη γραμμή του Κόμματος από τις επιθέσεις του αντιπάλου και του οπορτουνισμού που το 1991 επιδίωκαν τη διάλυση του Κόμματος.

Ο σ. Αγης Σαμαράκης υπήρξε αλύγιστος, τίμησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ.

Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ