Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο «Αττίλας ΙΙ» ολοκλήρωσε τα σχέδια της διχοτόμησης

Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τα τούρκικα στρατεύματα
Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τα τούρκικα στρατεύματα
Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1974, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έγκλημα της διχοτόμησης του νησιού.

Η δεύτερη εισβολή ήρθε λίγες μέρες μετά τον Α' Αττίλα (20/7/1974 ) και ενώ είχαν ξεκινήσει στη Γενεύη διαβουλεύσεις για την «εξεύρεση ειρηνικής λύσης» υπό την αιγίδα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κάλαχαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ζητήσει τότε εφαρμογή των Συνθηκών Ζυρίχης - Λονδίνου και του Κυπριακού Συντάγματος, ενώ η Τουρκία απαίτησε διχοτόμηση του νησιού, την οποία έχει επιβάλει μέχρι σήμερα, με την ανοχή και την ενθάρρυνση σε πολλές περιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία βυθίζεται στην καπιταλιστική κρίση, ενώ από κέντρα μέσα κι έξω από την Κύπρο καλλιεργούνται σενάρια για επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν», το οποίο απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους το 2004. Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρείται άμεση σύνδεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με το Κυπριακό. Παράλληλα, προωθείται η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, σε συνεργασία και με την Αθήνα, προκειμένου το νησί να ενσωματωθεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η επανέναρξη των συνομιλιών έχει οριστεί για το προσεχές φθινόπωρο, με τις δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει στο διορισμό «διαπραγματευτή», ενώ πρόσφατα ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για ενδεχόμενη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, με αιχμή τους υδρογονάνθρακες, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά των εκβιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ