Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

KΑΪΡΟ.--

Εντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο με σειρά διπλωματών να φτάνει ή ν' αναμένεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ η, στηριζόμενη από το στρατό, μεταβατική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει άμεσα «σε λήψη μέτρων για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων καθιστικών διαμαρτυριών» των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μετά την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, η οποία ήταν και η πρώτη που συνάντηση τον Μούρσι στη στρατιωτική εγκατάσταση όπου κρατείται μετά την ανατροπή στις 3 Ιούλη από το στρατό, στο Κάιρο αναμενόταν χτες βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών σήμερα με τη μεταβατική ηγεσία, το στρατό αλλά και εκπροσώπους των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ο Βέστερβελε, αναχωρώντας από τη Βόννη, δήλωσε ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει στο Κάιρο είναι η αναγκαιότητα «για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και συμπλήρωνε ότι το ταξίδι του είναι σε πλήρη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και την Κάθριν Αστον. Δεν ήταν σαφές αν ο Βέστερβελε θα δει επίσης τον Μούρσι αλλά είχε, ήδη, κανονιστεί για σήμερα συνάντηση, αρχικώς, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φάχμι. Στο Κάιρο αναμενόταν αργά χτες και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μπερναντίνο Λεόν, ο οποίος έχει αναλάβει τη συνέχιση των επαφών της Αστον τόσο με τη μεταβατική ηγεσία όσο και με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», προκειμένου, όπως δήλωνε και η Αστον, να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό μια «μέση λύση αποκλιμάκωσης και αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής ομαλότητας, διά μέσου του άμεσου τερματισμού της βίας».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες και αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία συναντήθηκε με τον ανατραπέντα πρόεδρο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου κρατείται. Της συνάντησης αυτής αλλά και άλλων επαφών που η αντιπροσωπεία είχε με εκπροσώπους του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης δεν ακολούθησε καμία δήλωση. Τέλος, για το Κάιρο ετοιμάζονται, μετά από σχετικό αίτημα του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, (προφανώς και με στόχο να «σπάσει» η σχεδόν αποκλειστική διαμεσολαβητική παρουσία του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ) και δύο έμπειροι, σε διαμεσολαβητικές διαδικασίες, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ. Σύμφωνα με διαρροές συνεργατών τους, οι δύο θα μεταβούν στο Κάιρο και θα επιδιώξουν συνάντηση με όλες τις πλευρές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι «πρέπει τάχιστα να γίνουν εκλογές και να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το πήγαινε - έλα, η μεταβατική κυβέρνηση, χτες, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στις «δυνάμεις της τάξης» (δηλαδή αστυνομία και στρατό) να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό «σε διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών» που πραγματοποιούν οι υποστηρικτές του Μούρσι εδώ και περισσότερο από τρεις βδομάδες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, με αιχμή τη διαμαρτυρία έξω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου και έλαβαν χώρα δύο φορές αιματηρά επεισόδια. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο «θα διαλυθούν οι καθιστικές διαμαρτυρίες», με «μεθόδους στο πλαίσιο της νομιμότητας και του συντάγματος». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την αιγυπτιακή ηγεσία να «σεβαστεί τις ειρηνικές συναθροίσεις».

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε και επισήμως η παραπομπή τριών ηγετικών στελεχών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της υποκίνησης σε βίαια επεισόδια και σε δολοφονίες. Πρόκειται για το θρησκευτικό ηγέτη της οργάνωσης Μουχάμαντ Μπαντίε, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη σχεδόν των διαδηλώσεων, και τους Χιράτ αλ Σάτερ και Ρασάντ αλ Μπαγιούμι, που κρατούνται ήδη. Εκπρόσωπος της οργάνωσης, που πραγματοποίησε και την Τρίτη διαδηλώσεις χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει το στόχο του «ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών», τόνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές, αν δεν «αποκατασταθεί η νομιμότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαδηλώσεις(2013-08-24 00:00:00.0)
Πυρετός διαβουλεύσεων(2013-08-06 00:00:00.0)
Επιμένουν με διαδηλώσεις οι υποστηρικτές του Μούρσι(2013-08-03 00:00:00.0)
Οργή και αίμα εντείνουν το διχασμό(2013-07-30 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο(2013-07-23 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις(2013-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ