Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν με διαδηλώσεις οι υποστηρικτές του Μούρσι

Οργή «Αδελφών Μουσουλμάνων» για τη στήριξη Κέρι στον αιγυπτιακό στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Σε νέες διαδηλώσεις καταδίκης της παρέμβασης του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την αιγίδα του καλούσαν χτες οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν στο δρόμο και θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους μέχρις ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα. Για άλλη μια φορά, τα μέτρα ασφαλείας από τα ξημερώματα χτες ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, κυρίως γύρω από τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι καθιστικές διαμαρτυρίες, ενώ δεν είχε γίνει γνωστό αν σχεδιάζεται αντι-διαδήλωση από τους επικριτές του ανατραπέντα προέδρου Μούρσι.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η ανοιχτή, ουσιαστικά, στήριξη που παρείχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον αιγυπτιακό στρατό και στην παρέμβασή του. Σε δηλώσεις του στο Πακιστάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Κέρι δήλωσε ότι εκατομμύρια κόσμος διαδήλωνε εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να κατρακυλήσει η χώρα στο απόλυτο χάος και ο στρατός ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Συμπλήρωσε επίσης ότι κατά την άποψη των ΗΠΑ δεν ανέλαβε, πραγματικά, ο στρατός την εξουσία αλλά παρέδωσε τα ηνία σε μια πολιτική κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Η δήλωση του Κέρι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο εκπρόσωπός τους Γκεχάντ αλ Χαντάντ αναρωτιόταν αν είναι δουλειά του στρατού ν' αποκαθιστά τη δημοκρατία και αν ο Κέρι, ή και ο υπουργός Αμυνας Χέιγκελ, θα ηγούνταν σε κίνημα ανατροπής του Ομπάμα στην περίπτωση που στις ΗΠΑ γίνονταν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του... Αν και μέχρι χτες, ήταν σαφές ότι η Ουάσιγκτον απέφευγε να αποδώσει χαρακτηρισμούς στη στρατιωτική παρέμβαση, είχε εξίσου επιμελώς αποφύγει να συνταχθεί άμεσα υπέρ κάποιας εμπλεκόμενης πλευράς, προσπαθώντας πιθανώς να τηρήσει κάποια προσχήματα που θα διευκόλυναν την παρέμβασή της στη χώρα και στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ