Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μαζικές συγκεντρώσεις

Κλιμακώνει τις απειλές ο Ερντογάν

Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή
Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ιδιαίτερο δυναμισμό συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, που σύμφωνα με τους διοργανωτές έφτασαν την Κυριακή στο αποκορύφωμά τους, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια κόσμου, στην πλατεία Ταξίμ και τις άλλες πόλεις της χώρας. Την ίδια στιγμή η άγρια κρατική καταστολή εντείνεται όπως και οι απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η «υπομονή του εξαντλείται». Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δε θα υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε έκφραση της συσσωρευμένης οργής απέναντι στην πολιτική του Ρ. Ερντογάν, με αιτήματα ενάντια στην ισλαμοποίηση της κοινωνίας, για δικαιώματα και ελευθερίες.

Εκτός από τις αστυνομικές δυνάμεις η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει και ομάδες με πολιτικά, που πρόσκεινται στο ΑΚΡ, οι οποίες εμπλέκονται στα επεισόδια, οργανώνοντας προβοκάτσιες και πραγματοποιώντας σφοδρές επιθέσεις ενάντια στους διαδηλωτές, με σχετικές εικόνες να δημοσιεύονται από τα Αδανα, την Αττάλεια και τη Σμύρνη. Η αστυνομία συνεχίζει να συγκρούεται με διαδηλωτές, ιδιαίτερα στην Αγκυρα και άλλες πόλεις, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, αντλιών νερού, πλαστικών σφαιρών, ακόμα και αληθινών πυρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ενισχύει την πόλωση και εμφανίζεται ανυποχώρητος, επιμένοντας να αποκαλεί τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και απευθύνοντας προσκλητήριο στους οπαδούς του, να «χαλάσουν αυτό το σχέδιο», ζητώντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη για το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές το Μάρτη του 2014, αποκλείοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα ο Ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ κατήγγειλε μεθοδεύσεις εναντίον της χώρας από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους με αφορμή τις κινητοποιήσεις, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να προτιμούν τις κρατικές τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι την Τετάρτη ο Ρ. Ερντογάν θα δεχθεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, απειλώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί άλλες παράνομες διαδηλώσεις. Πληροφορίες ανέφεραν συγκέντρωση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στην Αγκυρα, προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση πορείας από τους διαδηλωτές, που συνέχιζαν και χτες να συγκεντρώνονται σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό της πόλωσης είναι και τα περιστατικά αυτοκτονιών, που όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών έχουν φτάσει τις 9.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν διαδηλωτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα πραγματικό «μωσαϊκό» με κοινό χαρακτηριστικό την αντίθεση στην πολιτική Ερντογάν αλλά με πολύ διαφορετικές στοχεύσεις.

ΚΚ Τουρκίας: Απάντηση στον Ερντογάν

Απάντηση στη στοχοποίηση που επιχείρησε ο Ερντογάν και τα ΜΜΕ που ελέγχει, που διαδίδουν ότι το Κόμμα είναι μια παράνομη οργάνωση, που συμβάλλει στους βανδαλισμούς και τις καταστροφές δίνει με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Σε αυτή σημειώνει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚ Τουρκίας από την αρχή είναι περήφανο που με τα συνθήματά του, τα προπαγανδιστικά του Μέσα, τους ομιλητές του, τα στελέχη και τα μέλη του, συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα και αντιπαλεύει τη φασιστική λογική της κυβέρνησης Ερντογάν. Δεν κρύβεται στο σκοτάδι, αλλά δείχνει το πρόσωπό του, ως ένα κόμμα νόμιμο μέσα στο λαό που αντιπαλεύει την παράνομη τυραννία».

Και παρακάτω τονίζει: «Οι διαδηλωτές και οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν ως τώρα είναι για εμάς όλοι παιδιά του λαού. Τα Μέσα που ελέγχει Ερντογάν καλά θα κάνουν αντί να στοχοποιούν το ΚΚ Τουρκίας να κοιτάξουν τον εαυτό τους, που παραπληροφορούν το λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ